Sernik tutti frutti • przepis • składniki • przygotowanie
Sernik tutti frutti, czyli pełen różnych owoców: truskawek, winogron, banana, brzoskwiń i borówek. Dzięki tej różnorodności dla każdego znajdzie się coś dobrego, a do tego to wszystko bez pieczenia!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY OWOCE
Owoce dokładnie myjemy i kroimy: truskawki i winogrona na pół, a banana i brzoskwinie w cienkie plasterki. Borówki zostawiamy w całości.
PRZYGOTOWUJEMY GALARETKI
Do jednej miski wsypujemy 150 g galaretki (ok. 2 opakowania) i zalewamy ją 400 ml ciepłej, przegotowanej wody. Do drugiej miski wsypujemy pozostałą galaretkę i również ją zalewamy pozostałymi 350 ml wody. Galaretki dokładnie mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników.
ŁĄCZYMY MASĘ SEROWĄ Z GALARETKĄ
Śmietankę ubijamy, ale nie na sztywno. Mascarpone, serek waniliowy i drobno posiekaną czekoladę dokładnie mieszamy. Następnie delikatnie łączymy masę serową z ubitą śmietanką. Na koniec do masy, cienkim strumieniem, przelewamy większą porcję galaretki, cały czas mieszając.
CHŁODZIMY SERNIK
Biszkopty układamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Następnie zalewamy je masą serową i odkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie na serniku układamy owoce i zalewamy je pozostałą galaretką cytrynową. Gotowy sernik chłodzimy, aż galaretka całkowicie stężeje.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3205,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
267,1 kcal
Tłuszcz
14,7 g
Węglowodany
31,5 g
Błonnik
2,7 g
Białko
4,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Hummus z bobu
Zielony, aksamitny i aromatyczny? To musi być hummus wg przepisu Kingi! Przygotuj go na śniadanie lub podaj na imprezie w formie smacznej przekąski!

Tagliata z indyka z rukolą
Spróbuj innej wersji klasycznej sałatki w stylu włoskim – z rukolą, grillowaną piersią indyka i sosem na bazie suszonych pomidorów!

Kresowe kluski z makiem
Mak w roli głównej? Te kresowe kluski z pewnością przypadną Wam do gustu na święta, ale nie tylko – sprawdźcie sami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotlety jajeczne
Fantastyczny pomysł na wykorzystanie ugotowanych jajek. Pyszne i proste kotlety, które można jeść na obiad z dodatkiem młodych ziemniaczków lub wykładać na kanapki czy dodawać do sałatek.

Shake malinowo-truskawkowy z bitą śmietaną
Jeśli istnieją idealne połączenia smaków, to z pewnością do nich należy! Aksamitny shake z truskawek i malin ukoronowany ubitą śmietanką to raj dla podniebienia. Spróbujesz?

Zupa nic z kluskami leniwymi
Smak dzieciństwa, a może całkiem nowe odkrycie? Zupa nic z kluskami leniwymi to prawdziwy polski klasyk! Koniecznie spróbuj wersji Karola z serowymi kluskami i konfiturą wiśniową!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Roladki z bakłażana z fetą
Przekąska w greckim stylu. Podawane na zimno roladki sprawdzą się podczas każdego przyjęcia. Goście będą zachwyceni!

Chinka z klopsikami, czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami
Orientalna zupa, pachnące imbirem - doskonała na rozgrzanie w najchłodniejsze dni!

Wegetariański bibimbap
Poznaj bibimbap – koreańską miskę rozmaitości, w której warzywa, ryż i sos tworzą niezapomniane połączenie smaków! Spróbuj!