Słoneczny łosoś • przepis • składniki • przygotowanie
Łosoś zasługuje na szlachetną, ale wyrazistą oprawę. Podaj go z pomidorami, cukinią i aromatycznymi przyprawami.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg, góra/dół) Przygotowanie Czerwoną cebulę kroimy w piórka, a cukinię w półtalarki.
3/4 PIÓREK Z
czerwonej cebuli układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
NA CEBULI UKŁADAMY
3/4 półtalarków cukinii.
DODAJEMY POŁOWĘ POKROJONYCH
w kostkę pomidorów.
POZBAWIONE SKÓRY FILETY
z łososia kroimy na pół i przyprawiamy solą i pieprzem.
FILETY UKŁADAMY NA
warzywach w naczyniu żaroodpornym.
POMIĘDZY FILETY Z
łososia wkładamy igły rozmarynu, gałązki bazylii i tymianku.
NA FILETACH UKŁADAMY
plasterki cytryny, a na nich warstwami układamy pozostałą cześć cebuli, cukinii oraz pomidorów.
BIAŁE WINO WLEWAMY
do osobnego naczynia, dodajemy śmietanę 30%, a następnie pieprz i sól.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
ZAPIEKANKĘ POLEWAMY 3-4
łyżkami oliwy z oliwek, następnie zalewamy śmietaną z winem.
TAK PRZYGOTOWANEGO ŁOSOSIA
z warzywami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg, góra-dół) na ok. 25-30 MINUT.
ZIEMNIAKI GOTUJEMY.
UGOTOWANE ZIEMNIAKI ODCEDZAMY,
następnie ponownie wstawiamy na palnik i dodajemy kawałki masła.
PRZYPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM
i posypujemy posiekanym koperkiem, mieszamy, zdejmujemy z ognia.
Z PIEKARNIKA WYJMUJEMY
łososia z warzywami.
NA TALERZ WYKŁADAMY
ziemniaki z koperkiem i podajemy z łososiem.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3395,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
848,8 kcal
Tłuszcz
48,9 g
Węglowodany
47,9 g
Błonnik
48,5 g
Białko
48,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Koktajl bananowy
Za pomocą miksera możesz wyczarować pyszny koktajl z lodami i bananami – idealne letnie orzeźwienie.

Koktajl z czerwonych pomarańczy
Moc cytrusów połączona z mocą truskawek, malin i orzeźwiającej herbaty! Przygotuj ten wspaniały koktajl i ciesz się pożywną porcją owoców w ciągu dnia.

Drożdżowe bułeczki z lodami
Świeże, domowe drożdżowe bułeczki nadziewane przepysznymi lodami to prawdziwie letni deser lub wyjątkowo słodka przekąska. Skuście się i podajcie lody w zupełnie nowej odsłonie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczona mozzarella z pomidorami
Ser zawinięty w plastry szynki, zapieczony z pomidorami i pesto. Przepis na doskonałą przystawkę we włoskim stylu.

Sycylijska pizza sfincione
Pizza w stylu sycylijskim to mniej popularna odmiana tego włoskiego dania. Dzięki wyrazistym dodatkom takim jak oliwki i sardele ma niesamowity smak, który zostanie na długo w pamięci.

Naleśniki proteinowe z truskawkami
Jaki jest ten pomysł Kingi na śniadanie? Prosty, pyszny, pełen białka i słodki! Przygotuj naleśniki proteinowe z truskawkami i ciesz się pożywnym i smacznym śniadaniem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa chrzanowa na zakwasie
Aromatyczna zupa chrzanowa na zakwasie, którą zachwycisz bliskich na Wielkanoc i nie tylko. To idealny pomysł na pyszne pierwsze danie!

Sok „Zielony Detoks”
Jest zielono – jest orzeźwiająco! Z przepisem Kingi przygotujesz prosty i pyszny sok, który ugasi pragnienie i zaspokoi niewielki głód. Czerp z naturalnej mocy warzyw i owoców!

Sos musztardowy
Sos musztardowy to pyszny dodatek, który doskonale komponuje się z mięsem, rybami czy jajkami. Jego delikatna kremowa konsystencja w połączeniu z wyrazistym smakiem musztardy sprawia, że staje się on nieodłącznym elementem wielu dań. Przygotujmy ten sos razem!