Spaghetti à la carbonara • przepis • składniki • przygotowanie
Włoski makaron w jednej ze swoich najpopularniejszych odsłon. Jest sycący, prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY BOCZEK, CEBULĘ I CZOSNEK
Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzanąpatelnięi podsmażamy, stale mieszając, aż się zrumieni. Cebulę siekamy.
ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA, ŚMIETANĘ, SER I BOCZEK
W miseczce mieszamy żółtka, 120 ml śmietany oraz ser. Pozostałą śmietanę wlewamy napatelnięi dodajemy do niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejszamy płomień i dodajemy jajka ze śmietaną i serem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Czekamy aż sos zgęstnieje. Zdejmujemypatelnięz ognia.
PODAJEMY DANIE
Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Bazylię drobno siekamy i dekorujemy nią spaghetti przełożone na talerze.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3478,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
869,6 kcal
Tłuszcz
38,4 g
Węglowodany
97,2 g
Błonnik
28,2 g
Białko
28,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sylwestrowa pasta z pieczonego bakłażana i krokiety ziemniaczane
Szukasz szybkiej i prostej przekąski na sylwestra? Przygotuj chrupiące ziemniaczane krokiety i podaj je z pastą z pieczonego bakłażana. Niech poczęstują się wszyscy goście!

Pierś z kurczaka z piekarnika w sosie – najczęstsze pytania adeptów sztuki kulinarnej
Pomysł na kurczaka w królewskim stylu - soczyste, drobiowe piersi w sosie borowikowo-serowym oraz złociste ziemniaki.

Farinata z cukinią i włoskimi wędlinami
Klasyczny placek z ciecierzycy w stylu kuchni włoskiej, czyli farinata! Podana z cukinią, parmeńską szynką i salami będzie idealną przekąską na każde spotkanie ze znajomymi lub rodziną.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczone warzywa z sosem jogurtowym
Pieczone warzywa, świeże zioła i lekki, jogurtowy sos – oto przepis Karola Okrasy na gotowanie bez dodawania soli! Przyłącz się!

Pumpkin pie – ciasto korzenno-dyniowe
Klasyczne ciasto w stylu amerykańskim, czyli pumpkin spice! Ta tarta na idealnym kruchym cieście wypełniona aromatycznym dyniowym nadzieniem to spełnienie kulinarnych marzeń w jesienne popołudnie.

Omlet biszkoptowy z karmelizowanymi brzoskwiniami
Lubisz śniadania na słodko? Na pewno polubisz ten przepis! Puszysty omlet biszkoptowy z karmelizowanymi brzoskwiniami poleca się na dobry początek dnia.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Owoce pod owsiano-orzechową kruszonką
Klasyczne crumble to idealny domowy deser dla łasuchów w każdym wieku. Wykorzystaj ulubione owoce, przygotuj kruszonkę i podaj coś pysznego na słodki podwieczorek!

Jajka faszerowane pastą z kawioru
Pyszna przekąska na przyjęcie – jajka faszerowane wyśmienitą pastą z kawioru, podane z gałązką koperku i pieczywem.

Sałatka z młodych ziemniaków z kurkami
Prezentujemy przepis na sałatkę ziemniaczaną, wzbogaconą o podsmażone ze świeżym majerankiem kurkami według pomysłu Karola Okrasy!