Stripsy z kurczaka • przepis • składniki • przygotowanie
Stripsy z kurczaka, czyli jeden z ulubionych klasyków kuchni w stylu amerykańskim! Według przepisu Kuby przygotujesz je niemal bez dodatku tłuszczu w airfryerze i podasz z pysznym sosem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DOPRAWIAMY PIERSI KURCZAKA
Piersi kurczaka oczyszczamy i kroimy w paski. Następnie dokładnie nacieramy je wszystkimi przyprawami.
PANIERUJEMY KURCZAKA
Płatki kukurydziane, sól, pieprz i oregano rozdrabniamy w blenderze i przesypujemy do głębokiego talerza. W innym naczyniu bełtamy jajka, a do trzeciego przesypujemy mąkę. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec w panierce z płatków kukurydzianych.
SMAŻYMY KURCZAKA
Opanierowanego kurczaka układamy w koszyku air fryera, spryskujemy olejem i smażymy przez ok. 10 minut we frytkownicy rozgrzanej do 180°C.
PODAJEMY STRIPSY
Wszystkie składniki sosu przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Stripsy podajemy jeszcze gorące, z dodatkiem sosu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2574,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
858,1 kcal
Tłuszcz
39,3 g
Węglowodany
65,8 g
Błonnik
2,7 g
Białko
57,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kutia
Tradycyjna potrawa przygotowywana z maku, pszenicy, chrupiących orzechów i bakalii, skąpana w słodkim miodzie.

Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
Masz ochotę na chleb własnej roboty? Wypróbuj nasz przepis na domowy chleb z amarantusem i orzechami włoskimi.

Włoskie tiramisu na dwa sposoby
Odkryj oryginalny przepis na włoskie tiramisu! Możesz przygotować je w klasycznej wersji z kawą i kakao lub sezonowej – z truskawkami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
Lubisz szparagi? Wypróbuj przepis na błyskawiczne danie w stylu włoskim, które wydobywa wszystkie zalety szparagów.

Pesto z liści rzodkiewki
Pesto z liści rzodkiewki to niezwykle interesująca wariacja na temat klasycznego, zielonego pesto. Delikatne liście rzodkiewki świetnie komponują się z oliwą, parmezanem oraz orzeszkami nerkowca. Pesto zrobione z liści rzodkiewki to doskonały przykład na kreatywność współczesnych szefów kuchni, którzy gotują w duchu zero waste. Poznaj prosty przepis na aromatyczne pesto z liści rzodkiewki.

Sernik tutti frutti
Sernik tutti frutti, czyli pełen różnych owoców: truskawek, winogron, banana, brzoskwiń i borówek. Dzięki tej różnorodności dla każdego znajdzie się coś dobrego, a do tego to wszystko bez pieczenia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kaszotto z warzyw korzeniowych
Porcja warzyw i pożywnej kaszy w wyjątkowo smacznym daniu! Wykorzystaj przepis Karola na kaszotto warzywne i przygotuj wartościowy, roślinny obiad z prostych składników!

Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym
Przepis na szybki i pyszny obiad – makaron penne z szynką parmeńską i kremowym sosem pomidorowym.

Chrupiące edamame z airfryera
Słone, aromatyczne, z lekką nutą umami – pieczone edamame w marynacie z miso i czosnku to idealny sposób na szybką przekąskę.