Szaszłyki z krewetek i chleba z aioli w stylu karaibskim • przepis • składniki • przygotowanie
Zaskakujący pomysł na grilla, czyli szaszłyki z krewetek i chleba. To eksplozja smaków, która dzięki dodatkowi aioli w stylu karaibskim i piklowanych winogron zamieni kolejne grillowanie w podróż dookoła świata!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Imbir obieramy i rozdrabniamy. Czosnek i skórkę z limonki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i wyciskamy do niej sok z limonki oraz wlewamy oliwę. Marynatę mieszamy.
MARYNUJEMY CHLEB I KREWETKI
Chleb rwiemy na kawałki i wraz z krewetkami przekładamy do marynaty. Całość dokładnie mieszamy dłońmi, wmasowując marynatę w składniki, po czym odstawiamy na ok. 10-15 minut.
PIKLUJEMY WINOGRONA
Winogrona myjemy i przekładamy do dwóch misek (osobno jasne i ciemne). Cukier, ocet oraz wodę przelewamy do rondelka i podgrzewamy, aż się zagotuje. Tak przygotowaną gorącą zalewą zalewamy winogrona i odstawiamy je na ok. 15-20 minut.
PRZYGOTOWUJEMY KARMEL Z RUMEM
Cukier przesypujemy na patelnię i roztapiamy. Następnie wyłączamy ogień, dodajemy masło i również je roztapiamy. Na patelnię wlewamy rum, podpalamy go i krótko mieszamy sos. Na koniec dodajemy wodę, ponownie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY AIOLI
Do wystudzonego karmelu dodajemy majonez, starty na tarce o drobnych oczkach czosnek oraz sok i skórkę z połowy limonki. Całość mieszamy i doprawiamy solą do smaku. Na koniec siekamy kolendrę, również dodajemy ją do aioli i ponownie mieszamy.
GRILLUJEMY SZASZŁYKI
Szalotki obieramy, przekrawamy w poprzek na pół i ponownie na pół. Na każdy z patyczków do szaszłyków nakładamy kolejno: kawałek szalotki, krewetkę i kawałek chleba, dbając o to, aby ostatnim składnikiem zawsze był kawałek szalotki. Tak przygotowane szaszłyki skrapiamy odrobiną oliwy i grillujemy przez ok. 2-4 minut z każdej strony.
PODAJEMY SZASZŁYKI
Gotowe szaszłyki podajemy jeszcze gorące z piklowanymi winogronami i aioli w stylu karaibskim.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5045,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1681,9 kcal
Tłuszcz
89,6 g
Węglowodany
168,5 g
Błonnik
3,6 g
Białko
28,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cevapcici z ryżem w pomidorach
Pyszne roladki z mielonej wołowiny oraz jagnięciny, podane z ryżem oraz śmietanowym dipem dla przełamania smaku.

Sosnowy pstrąg z grilla
Smakowit, pieczony pstrąg, pachnący sosnowym lasem. Przekonaj się, jak prosto możesz go przygotować.

Okrasa łamie przepisy Pieczone ziemniaki z sosem i wędzonym pstrągiem
Kolejny dowód na to, że z kilku prostych składników można stworzyć pyszne danie. Wystarczy kilkadziesiąt minut i gotowe!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Salmorejo z szynką serrano
Popularny w Andaluzji chłodnik salmorejo. Idealny posiłek na upalne dni, pożywny i lekki. Przepis stworzony na bazie dojrzałych pomidorów, uzupełniony aromatycznym smakiem czosnku, oliwy, octu balsamicznego i okraszony przepysznymi, chrupiącymi grzankami.

Kung pao z tofu i boczniakami
Pyszna alternatywa dla kurczaka kung pao, czyli tofu i boczniaki! To aromatyczne i lekko pikantne danie inspirowane kuchnią chińską z pewnością stanie się hitem w każdym domu. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!

Sorbet z zielonej herbaty i limonki
Aromat zielonej herbaty w postaci pysznego, orzeźwiającego deseru, który łączy słodycz mango z kwaśnym smakiem limonki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Hiszpańskie albondigas
Pożywne i smaczne danie w hiszpańskim stylu – albondigas. To wyśmienite klopsiki w przepysznym sosie, pełne aromatycznych dodatków, z mielonego mięsa, kiełbasy chorizo, z dodatkiem wyrazistych przypraw, a wszystko to z pomidorową nutą.

Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
Kawałki szlachetnego mięsa z sarny warto wykorzystać do przygotowania aromatycznego gulaszu na bazie wina. Dodaj do niego pieczarki lub ulubione grzyby i ciesz się smakiem prawdziwych darów

Calzone z ricottą
Calzone ma kształt dużego pieroga, jednak przygotowuje się je z ciasta drożdżowego! Spróbuj go z nadzieniem ze szpinaku i serów.