Szyszki — wersja tradycyjna • przepis • składniki • przygotowanie
Szyszki z ryżu preparowanego to słodki przysmak, który cieszył się dużą popularnością w Polsce, zwłaszcza w latach 80-tych i 90-tych. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby w kilka chwil przygotować te pyszne, chrupiące, ryżowe kuleczki. Odkryjcie prosty przepis na ten przysmak!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 18
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ KRÓWKOWĄ
W garnku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy krówki. Wszystko energicznie mieszamy, aż do rozpuszczenia się cukierków.
DODAJEMY RYŻ
Do garnka wsypujemy preparowany ryż i mieszamy. Lekko studzimy.
FORMUJEMY SZYSZKI
Z masy formujemy w dłoniach szyszki. Co jakiś czas zwilżamy dłonie wodą, by masa nie kleiła się nadmiernie do rąk. Powinno wyjść ok. 16 sporych szyszek.
CHŁODZIMY SZYSZKI
Gotowe szyszki przekładamy na talerz i wkładamy do lodówki na 20 minut, aby stwardniały.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2803,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
155,8 kcal
Tłuszcz
7,7 g
Węglowodany
20 g
Błonnik
0 g
Białko
1,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Marynowane pieczarki w słoiku
Lekko cytrusowa marynata świetnie podkreśli delikatny smak pieczarek. Przygotuj pieczarkowe przetwory, po które sięgniesz zawsze wtedy, kiedy będziesz potrzebować domowego dodatku do obiadu!

Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
Spróbuj, jak dynia makaronowa smakuje z oliwkami i pomidorami! To połączenie na każdą okazję.

Zakwas z buraków na barszcz czerwony
Podstawa domowego barszczu czerwonego to dobry zakwas, który z łatwością przygotujesz w swojej kuchni dzięki przepisowi Karola!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie
Czarny bez (po łacinie Sambucus nigra) to roślina, która od wielu wieków stanowi część tradycji kulinarnej oraz medycznej wielu krajów. Sok pozyskiwany z owoców oraz kwiatów tej rośliny jest pyszny i chętnie wykorzystywany w cukiernictwie, a także kuchni klasycznej i barmaństwie. Jak pozyskać z czarnego bzu? Poznaj przepis na ten pyszny sok!

Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
Pielmieni to danie uważane za klasyk kuchni udmurckiej i syberyjskiej, które zachwyca swoim wybornym smakiem i różnorodnością. Te małe pierożki, wypełnione aromatycznym farszem (najczęściej mięsnym) podawane z delikatnym sosem, są nieodłączną częścią tradycji kulinarnej Udmurcji, a także innych terenów rosyjskojęzycznych. Jak przyrządzić pyszne pielmieni? Sprawdź nasz przepis!

Tagliatelle w sosie serowym
Prostotę klasycznych smaków w stylu włoskim znajdziesz w serowym tagliatelle Karola. Przygotuj kremowy sos na bazie śmietanki, gorgonzoli i białego wina!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta z karmelizowaną gruszką
Masz ochotę na owocową tartę, ale nie masz piekarnika? Dla nas to żaden problem! Wypróbuj przepis na tartę z karmelizowaną gruszką, którą przygotujesz w beztłuszczowej frytkownicy.

Karmelizowana brukselka
Jak polubić brukselkę? Wykorzystaj ją, by podać niecodzienne i ciekawe danie! Karmelizowana brukselka z przepisu Karola zachwyci Cię wyglądem i smakiem!

Tosty francuskie z babki panettone
Doskonała i łatwa w przygotowaniu przekąska lub słodkie śniadanie! Czeka na Was wspaniały smak tostów z babki panettone wzbogaconych cynamonową ubitą śmietanką, pistacjami i jeżynami. To przepis, który przypadnie do gustu domownikom lub gościom. Sprawdźcie natychmiast!