Tarta serowa bez laktozy i glutenu • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna i słodka tarta serowa, która będzie idealną słodką przekąską lub deserem dla każdego, kto unika laktozy i glutenu! Przygotuj ją i poznaj nowe oblicze sernika.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Ciastka bezglutenowe rozdrabniamy i mieszamy z miękkim masłem. Następnie przekładamy je na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię. Spód odkładamy do lodówki, aby delikatnie stwardniał.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Wszystkie składniki masy serowej przekładamy do miski i delikatnie mieszamy. Całość blendujemy na dość gładką i płynną masę, którą następnie przelewamy do tortownicy.
PIECZEMY TARTĘ
Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Tartę pieczemy przez ok. 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temp. 150°C. Upieczone ciasto studzimy przez pierwsze 15 minut w wyłączonym i uchylonym piekarniku, aby jak najmniej opadło. Następnie studzimy je całkowicie.
DEKORUJEMY TARTĘ
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i układamy je wraz z jeżynami i borówkami na wystudzonej tarcie. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3497,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
291,5 kcal
Tłuszcz
18,9 g
Węglowodany
23,5 g
Błonnik
0,5 g
Białko
7,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sajgonki z ciasta francuskiego
Chrupiące ciasteczka z bakaliowym farszem a do tego pikantny sos czekoladowy na bazie chili. Intrygujący, kuszący smak.

Tortilla de patatas z warzywami
Ten hiszpański omlet z ziemniakami i warzywami podasz na ciepło jako szybki obiad lub na zimno – jako przekąskę! Sprawdź, która wersja smakuje najlepiej!

Zapiekanka z kurczakiem na purée ziemniaczano-kukurydzianym
Kiedy kawałki kurczaka zanurzą się w kremowy purée z ziemniaków i kukurydzy, to wiadomo, że będzie pysznie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kartoflanka regionalna
Regionalny klasyk w nowej, kremowej odsłonie! Pyszna zupa ziemniaczana, z sokiem z kiszonej kapusty i wyjątkowym, wędzonym twarogiem.

Kawa po turecku z kardamonem
Parzona w tygielku słodka kawa, która stała się symbolem kuchni bliskowschodniej. Jeśli masz możliwość, koniecznie wypróbuj ten przepis!

Batony zbożowe
Batony zbożowe mogą być pożywną przekąską lub drugim śniadaniem dla całej rodziny! Zobacz, jak je przygotować.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ekspresowy krem z groszku
Pomysł na błyskawiczną zupę dla zabieganych: kremowa kompozycja z zielonego groszku z dodatkiem pysznej mozzarelli!

Sałatka z wędzonym tuńczykiem i makaronem kritharaki
Wyjątkowa sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki, aromatycznym wędzonym tuńczykiem i odświeżającym dodatkiem cytryny i świeżych ziół. Sprawdź, jak prosto ją przygotować!

Keks żurawinowy z orzechami włoskimi
Keks to ciasto wypełnione bakaliami, w tym przypadku żurawiną i orzechami włoskimi. Doskonałe na każdy świąteczny dzień.