Zapiekanka ziemniaczano-cebulowa z kaparami • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna zapiekanka z sosem śmietanowym na bazie karmelizowanej cebulki z dodatkiem kaparów i anchois. To inspirowany tradycyjnym szwedzkim daniem świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KARMELIZUJEMY CEBULKĘ
Cebule przekrawamy na pół i siekamy w dość cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i na niewielkim ogniu karmelizujemy cebulę z dodatkiem masła i pieprzu z kolendrą, co jakiś czas mieszając.
PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI W SOSIE
Ziemniaki przekrawamy na pół, kroimy w dość cienkie plastry (ok. 3 mm). Anchois bardzo drobno siekamy. Do skarmelizowanej cebulki wlewamy śmietankę i bulion warzywny. Całość zagotowujemy i delikatnie redukujemy. Następnie do sosu przekładamy ziemniaki i anchois. Składniki podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje (przez ok. 5 minut). Kiedy sos będzie miał odpowiednią konsystencję, na patelnię dodajemy kapary i mieszamy ostatni raz.
PODPIEKAMY ZAPIEKANKĘ
Gotowe ziemniaki z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Papier do pieczenia zgniatamy w dłoniach, zwilżamy wodą i przykrywamy nim zapiekankę. Następnie pieczemy ją przez ok. 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 165°C.
ZAPIEKAMY ZAPIEKANKĘ Z SEREM
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub kroimy w bardzo cienkie paseczki). Następnie oprószamy nim podpieczoną zapiekankę i całość zapiekamy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
Natkę pietruszki drobno siekamy i przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niej kapary, oliwę i całość mieszamy. Tak przygotowaną salsą skrapiamy zapiekankę bezpośrednio przed podaniem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2432,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
405,4 kcal
Tłuszcz
22,6 g
Węglowodany
39,5 g
Błonnik
2,4 g
Białko
12,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gwiazdki Czar
Mięciutki czekoladowy biszkopt, wiśnie w żelu i cynamonowy mus – wszystko połączone w jednym, smakowitym deserze. Pycha!

Nocna owsianka białkowa z nasionami konopi
Owsianka, która po wymieszaniu składników praktycznie robi się sama! Przygotuj pyszne śniadanie na słodko wieczorem i ciesz się gotową dawką energii o poranku.

Czekoladki z masłem orzechowym
Domowe czekoladki z nadzieniem z masła orzechowego świetnie sprawdzą się w roli słodkiej przekąski lub równie słodkiego prezentu dla bliskiej sercu osoby. Zobacz, jak łatwo je przygotować z jedynie sześciu głównych składników!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie placki z cukinii
Uwielbiają je nie tylko dorośli, ale też dzieci – placki z cukinii! Aromatyczne, chrupiące i niezwykle smaczne. Ich przygotowanie zajmuje chwilę. Kolejna krótka chwila to czas, w jakim znikają z talerzy!

Marry me chickpeas – ciecierzyca w sosie pomidorowym
Mówi się „przez żołądek do serca”. Jeśli wierzyć historii tego viralowego dania, to właśnie klucz do serca Waszego przyszłego wybranka, czy Waszej przyszłej wybranki.

Crostini z serem Brie i smażonymi figami
Chrupiące i pełne smaku grzanki z rozpływającym się w ustach serem brie i smażonymi figami. Skuś się na to wyjątkowe danie i zaskocz bliskich przekąską, która ich zachwyci.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szakszuka z chorizo i oliwkami
Dla tego śniadania chce się wstawać z łóżka! Szakszuka ze świeżych pomidorów z dodatkiem aromatycznego chorizo zabierze Cię o poranku do kuchni pełnej słońca.

Ekspresowy sorbet z melona
Ekspresowy sorbet z melona to świetny pomysł, gdy szukasz orzeźwienia w upalne dni. Sięgnij po szybki przepis Pawła i zaserwuj sobie pyszne i megaowocowe lody!

Pita pizza
Szybka pizza, którą możesz zjeść w szkole lub w pracy! Wypróbuj przepis na pitę pizzę i skomponuj ją ze swoimi ulubionymi dodatkami. To prosty i pyszny pomysł na oryginalny lunchbox!