Tarta z czerstwego pieczywa • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowa tarta na bazie czerstwej bagietki, dzięki której w szybki i wygodny sposób przygotujesz wyśmienite danie dla rodziny lub przyjaciół. Wypróbuj przepis Pauli i wykorzystaj wczorajsze pieczywo!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODPIEKAMY SPÓD TARTY
Bagietkę kroimy na 12 cienkich kromek i każdą z nich smarujemy z obu stron masłem. Tak przygotowane kromki układamy na spodzie i bokach patelni tak, aby pokryły całą ich powierzchnię. Następnie całość pieczemy przez ok. 6 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
W misce bełtamy jajka z odrobiną soli i pieprzu do smaku. Następnie dodajemy do nich śmietanę i całość dokładnie mieszamy. Na podpieczonym spodzie tarty układamy plastry salami i zalewamy je masą jajeczną. Na wierzch kruszymy ser feta i posypujemy całość drobno posiekanym szczypiorkiem.
PIECZEMY I PODAJEMY TARTĘ
Tak przygotowaną tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 12-15 minut. Tartę podajemy jeszcze ciepłą, z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1283,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
641,7 kcal
Tłuszcz
37,9 g
Węglowodany
40,9 g
Błonnik
2,5 g
Białko
31,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Feta flatbread, czyli chlebki nadziewane serem feta
Uwielbiasz ser feta, oliwki i czosnek? Jeśli tak, ten przepis jest dla Ciebie! Przygotuj pyszne, domowe chlebki nadziewane farszem w stylu greckim i ciesz się smacznym śniadaniem, kolacją lub przekąską.

Sałatka z fasolki szparagowej i fety
Pyszne połączenie sera feta z delikatną fasolką szparagową i pomidorami w towarzystwie wyrazistego sosu winegret.

Jadłospis malucha: 4 przepisy
Śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja – pomysł na jadłospis malucha według Kingi Paruzel! Sprawdź nasze dania dla dzieci!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowany jeleń z pieczarkami i ziemniakami
Co wrzucić na ruszt? Zamiast tego, co zwykle, warto odkryć nowe smaki! Zrób grilla na dziko i wrzuć na ruszt mięso z jelenia z pieczarkami i ziemniakami!

Lody tajskie
Zobacz, jak w kuchni dzieje się magia! Przygotuj domowe lody tajskie z bananów i truskawek!

Frozen bites o smaku matchy i mango
Szybkie w przygotowaniu i pyszne frozen bites, czyli mrożone kąski o smaku matchy i mango. Sprawdź, jak łatwo je zrobić, i ciesz się domowymi lodami inspirowanymi azjatyckimi smakami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Smoothie z żółtych owoców
Smoothie żółte niczym słońce! Z ananasa, mango i bananów z dodatkiem orzechów.

Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku
Lubisz nowoczesne podejście do ryb? Mamy dla Ciebie przepis na łososia gotowanego na parze razem z warzywami. Delikatny, aromatyczny – po prostu pyszny!

Wegetariańskie kotlety w trzech odsłonach
Daria Ładocha przekonuje amatora schabowego do bezmięsnych kotletów! Zaskocz najbliższych i przygotuj kotlety z boczniaków, selera i bakłażana.