Torcik „Włoskie wspomnienie” z nutą pomarańczy • przepis • składniki • przygotowanie
Biszkoptowe blaty przełożone gęstym kremem z białej czekolady i masą mascarpone. Wyjątkowy tort na każdą uroczystość!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE TABLICZKĘ BIAŁEJ
czekolady rozpuścić w rondelku nad gotującą się ciepłą wodą, dodać 250 ml śmietany, zagotować, mieszając – odstawić do ostudzenia.
PRZYGOTOWAĆ CIASTO BISZKOPTOWE
osobno ciemne i jasne: ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodać żółtka, a następnie delikatnie wymieszać z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia (w przypadku ciemnego biszkoptu również z kakao); każdy biszkopt piec ok.
25-30 MINUT W
180°C (bez termoobiegu).
PO UPIECZENIU CIEMNY
biszkopt przeciąć na pół.
PRZYGOTOWAĆ MASĘ RAFAELLO
: do wystudzonej śmietany z rozpuszczoną czekoladą wsypać torebkę bitej śmietany, całość ubić na gładką masę.
PRZYGOTOWAĆ MASĘ MASCARPONE
: ubić śmietanę z cukrem, dodać serek – całość ubić na gładką masę.
POLEWA CZEKOLADOWA
ROZPUŚCIĆ: masło, dodać mleko, cukier, kakao i mąkę.
INTENSYWNIE MIESZAĆ, AŻ
rozpuszczą się wszystkie grudki i polewa będzie się szklić.
PRZEKŁADAMY CIASTO, ZA
każdym razem dokładnie ponczując biszkopt herbatą z likierem.
NA CIEMNYM SPODZIE
rozsmarować dżem pomarańczowy, wyłożyć masę rafaello.
NASTĘPNIE POŁOŻYĆ JASNY
biszkopt, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć masę mascarpone, pozostawiając trochę na wykończenie.
NA KOŃCU KŁADZIEMY
ciemny biszkopt, tort wykańczamy masą mascarpone i polewamy przestudzoną polewą czekoladową.
TORT PRZYSTRAJAMY KORALIKAMI,
migdałami, a w lecie malinami i listkami melisy.
WARTO PRZYGOTOWAĆ WŁASNY
dżem pomarańczowy z imbirem.
IMBIR OBRAĆ, POKROIĆ
w plasterki, zalać 120 ml wody z rozpuszczoną solą oraz sokiem z ćwiartki cytryny, zagotować i odcedzić.
OWOCE SPARZYĆ I
obrać.
SKÓRKI POGOTOWAĆ, ODLAĆ
wodę i ostudzić.
ODCIĄĆ BIAŁĄ GORZKĄ
część.
W GARNKU ZMIKSOWAĆ
owoce, skórki i imbir.
DO DUŻEGO GARNKA
wsypać cukier, wlać szklankę wody, zagotować.
DODAĆ ZMIKSOWANE
owoce.
GOTOWAĆ, OD CZASU
do czasu mieszając, aż masa zacznie gęstnieć.
ODSTAWIĆ DO
ostygnięcia.
PONOWNIE DOPROWADZIĆ DO
wrzenia.
PRZEŁOŻYĆ DO
słoiczków.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
14226 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
711,3 kcal
Tłuszcz
17,1 g
Węglowodany
136,4 g
Błonnik
2,5 g
Białko
7,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Czekoladowy tort orzechowo-jabłkowy
Ten tort możesz przygotować na dwa równie pyszne sposoby – z miodowymi orzechami lub masą czekoladową!

Sałatka ze smażonym serem halloumi, kurczakiem i sosem chałwowym
Doskonałe połączenie smaku smażonego halloumi, kurczaka i sosu chałwowego w pysznej sałatce Okrasy!

Krewetki zapiekane w pomidorach
Pomidory obsypane przyprawami i oblane maślanym sosem z krewetkami smakują wyśmienicie! Spróbuj kuchni włoskiej w lekkim wydaniu według Darii!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Panna cotta waniliowa z owocami lasu
Przygotuj deser inspirowanych kuchnią włoską, który pokochał cały świat! Kilka prostych produktów, świeże owoce i zachwycający efekt!

Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
Babka bez glutenu? Uda się z tym przepisem! A malinowy lukier sprawi, że wypiek będzie ozdobą stołu. Upiecz prostą, domową babkę na Wielkanoc dla siebie i bliskich.

Chicken pot pie — potrawka z kurczaka zapiekana pod kruchym ciastem
Chicken pot pie to danie, które łączy w sobie wszystko, co najlepsze — delikatne mięso z kurczaka, kremowy sos oraz chrupiące, złociste ciasto. Czego chcieć więcej? Nie czekaj i zrób wraz z nami to ulubione danie Amerykanów!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dyniowe pancakes z karmelizowanymi bananami
Dyniowe, puszyste i idealne na słodką przekąskę – pancakes Pawła zasmakują łasuchom w każdym wieku. Podaj je na ciepło z karmelizowanymi bananami!

Mięsno-serowe empanadas z warzywami
Empanadas przypominają nieco pierogi. Poznaj je, wypróbuj przepis i dowiedz się, jak przygotować mięsno-serową przekąskę.

Potrawka z kurczaka z pieczarkami i oliwkami
Potrawka z kurczaka może smakować i wyglądać wyjątkowo. A wszystko za sprawą kompozycji przypraw z lekką nutą azjatycką i dodatku świeżych warzyw!