Tort czekoladowo-miętowy • przepis • składniki • przygotowanie
Wyśmienite połączenie słodkiej oraz gorzkiej czekolady i orzeźwiającej mięty. Taki deser uświetni niejedną okazję.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
BISZKOPT CZEKOLADOWY JAJKA
ubijamy na puszystą masę, pod koniec dodajemy cukier.
DO MASY PRZESIEWAMY
mąkę, mączkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. CAŁOŚĆ DELIKATNIE: mieszamy.
DODAJEMY ROZTOPIONE I
wystudzone masło oraz whisky (opcjonalnie).
MASĘ PRZEKŁADAMY DO
tortownicy o średnicy 22 cm.
PIECZEMY OKOŁO 30
minut w temp.
170°C Z TERMOOBIEGIEM
lub 180°C bez termoobiegu. STUDZIMY.
NAPAR MIĘTOWY PARZYMY
herbatę pod przykryciem 10 minut. SŁODZIMY.
MUS CZEKOLADOWO-MIĘTOWY ŻELATYNĄ
namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia.
CZEKOLADĘ MLECZNĄ ORAZ
czekoladki z nadzieniem miętowym kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy.
ŻÓŁTKA UBIJAMY ZALEWAJĄC
je stopniowo 50 ml naparu miętowego.
ŚMIETANKĘ UBIJAMY.
DO ROZPUSZCZONEJ CZEKOLADY
wlewamy naprzemiennie ubite żółtka i ubitą śmietankę.
NASTĘPNIE DODAJEMY NAMOCZONĄ
żelatynę i pozostałą część czekolady oraz żółtek. CAŁOŚĆ ENERGICZNIE: mieszamy.
Z WYSTUDZONEGO BISZKOPTU
odkrawamy górę, dzielimy go na trzy części (każda powinn mieć grubość około 1 cm).
DOLNĄ WARSTWĘ BISZKOPTU
wkładamy do tortownicy, skrapiamy wystudzonym naparem miętowym i smarujemy musem czekoladowym.
CZYNNOŚĆ POWTARZAMY Z
pozostałymi warstwami biszkoptu układając je jedna na drugiej.
GOTOWY TORCIK CHŁODZIMY
w lodówce około 2 godziny.
CZEKOLADĘ DESEROWĄ I
czekoladę mleczną łamiemy, wrzucamy do osobnych miseczek i rozpuszczamy.
PO ROZPUSZCZENIU OBIE
czekolady mieszamy, aż będą chłodne (temperowanie).
WYSTUDZONĄ CZEKOLADĘ DESEROWĄ
wylewamy równomiernie na blaszkę lub blat granitowy wyłożony folią, bardzo cienko rozsmarowujemy.
ODSTAWIAMY W CHŁODNE
miejsce do zastygnięcia.
WYSTUDZONĄ CZEKOLADĘ MLECZNĄ
wylewamy na inną blaszkę lub blat granitowy, rozsmarowujemy bardzo cienko.
CZEKAMY, AŻ CZEKOLADA
zastygnie i za pomocą ostrego noża lub szpachelki skrobiemy wiórki z czekolady.
BOKI TORTU DEKORUJEMY
kawałkami łamanej, ciemnej czekolady, górę obsypujemy wiórkami z czekolady mlecznej i listkami mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5955,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
496,3 kcal
Tłuszcz
27,0 g
Węglowodany
55,2 g
Błonnik
9,1 g
Białko
9,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Filety z łososia z cukiniowym ragout (gęsty sos)
Delikatna, pachnąca tymiankiem ryba, a do tego gęsty sos z cukinią. Lekkie danie, które przygotujesz w mgnieniu oka.

Strogonow po wegetariańsku
Większość nie wyobraża sobie strogonowa bez mięsa. Jednak kuchnia to pole nieskończonej ilości eksperymentów. Wypróbuj przepis na wegetariańskiego strogonowa.

Tofu Hasselback z mizerią z mango
Sprawdź przepis na tofu jak z najlepszej restauracji! W towarzystwie domowego sosu ponzu i zaskakującej mizerii z mango – zachwyca z każdym kęsem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mazurek z białą czekoladą i wiśniami
Mazurek z białą czekoladą i wiśniami to doskonała propozycja dla miłośników słodkich wypieków, którzy pragną urozmaicić tradycyjne receptury. Połączenie delikatnej białej czekolady z soczystymi wiśniami sprawia, że ten mazurek wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także swoim wyglądem. Jak zrobić ten pyszny, świąteczny wypiek? Poznaj nasz sposób na pysznego mazurka z białą czekoladą i wiśniami!

Cassolette z łososiem i ziemniakami
Oto łatwy przepis na tradycyjne francuskie danie z łososiem w roli głównej – równie prosty, co pyszny…

Chlebek jabłkowo-cynamonowy
Jabłka nadają mu wilgotności, a dzięki orzechom wspaniale chrupie! Chlebek jabłkowo-cynamonowy według przepisu Pawła wypełni Twoją kuchnię zapachami jesieni. Skusisz się?
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bułeczki drożdżowe z ananasem
Przygotuj bułeczki z nadzieniem ananasowym, które zachwycą Cię aromatem kardamonu, cynamonu i pistacji!

Zupa solanka
Spróbuj rozgrzewającej zupy z wołowiną, kiełbasą i warzywami!

Placek ze śliwkami i bezą
Puszyste ciasto ze świeżymi owocami, kruszonką i chrupiącą bezą. Prosty przepis, który gwarantuje rewelacyjny smak.