Tort makowy z musem z czarnych porzeczek • przepis • składniki • przygotowanie
Tym razem w swoim deserze Paweł łączy mak i mus z czarnych porzeczek. Znasz już ten smak?

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRYGOTOWUJEMY BISZKOPT MAKOWY
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Rodzynki moczymy w nalewce wiśniowej. Do ubitej piany dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę oraz mielony mak – mieszamy. Na koniec wsypujemy odsączone i posiekane rodzynki oraz wlewamy oliwę i ponownie mieszamy. Masę równomiernie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) i pieczemy przez ok. 10-12 minut. Kiedy ciasto przestygnie, wycinamy z niego dwa krążki o średnicy ok. 20 cm.
PRZYGOTOWUJEMY MUS Z CZARNYCH PORZECZEK
Namaczamy żelatynę w wodzie. Ubijamy śmietankę. Porzeczki z cukrem zagotowujemy na patelni. Dodajemy napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie miksujemy i odstawiamy do przestygnięcia (nie ostygnięcia). Letnią masę porzeczkową stopniowo łączymy z ubitą śmietanką.
PRZEKŁADAMY BISZKOPTY MUSEM
Wodę zagotowujemy z cukrem. Studzimy i mieszamy z nalewką wiśniową, która została po namoczeniu rodzynek. Wycięty krążek biszkoptu umieszczamy na dnie tortownicy o średnicy 21 cm. Skrapiamy ponczem, a następnie smarujemy połową musu z czarnych porzeczek. Kładziemy kolejny krążek, również skrapiamy go ponczem i wykładamy pozostałą część musu. Wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na ok. 1,5 godziny do zestalenia się musu.
OZDABIAMY TORT
Wyjmujemy z tortownicy, całość posypujemy kakao. Możemy udekorować świeżymi owocami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3036 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
379,5 kcal
Tłuszcz
17,9 g
Węglowodany
44,9 g
Błonnik
8,5 g
Białko
8,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Comber z jelenia z dynią i sosem żurawinowym
Comber z jelenia ze smażoną dynią i sosem żurawinowym to efektowe szybkie w przygotowaniu danie. Daj się porwać wykwintnym smakom!

Torciki z pomarańczami
Minitorciki to idealny pomysł, gdy chcemy przygotować deser tylko dla kilku osób. Wypróbuj ten z pomarańczami.

Tarta ze śliwkami i orzechami pekan
Poznaj przepis na tartę podwójnie orzechową! Kruche, orzechowe ciasto, karmelizowane orzechy i słodkie śliwki to zachwycające połączenie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babeczki z kajmakiem
Kruche babeczki to doskonały pomysł na szybką i słodką przekąskę, a w połączeniu z kajmakiem tworzą wyjątkowo pyszne połączenie. Rozpływające się w ustach babeczki wypełnione nadzieniem z kajmaku, posypane orzechami pekan to prawdziwa uczta dla podniebienia. Poznaj nasz przepis na te słodkie wypieki!

Lody w miseczce z churros
Deser w hiszpańskim stylu z gałką przyjemnie chłodnych lodów! Pomysłowa jadalna miseczka z churros wszystkim przypadnie do smaku!

Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
Ravioli ze szpinakiem to połączenie, które skradło serca tłumów na całym świecie. Aromatyczne pierożki z pszenicy durum nadziane świeżymi liśćmi z dodatkiem czosnku i innych pyszności doskonale odzwierciedlają ducha włoskiej kuchni. Jak przygotować ravioli, które skradnie i Twoje serce? Poznaj nasz przepis na ravioli ze szpinakiem robione od podstaw!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bitki wołowe
Bitki wołowe to prawdziwie królewska potrawa, którą bez trudu przyrządzisz w domowym zaciszu. Te soczyste i aromatyczne kawałki mięsa w połączeniu z sosem to doskonały sposób na wystawny obiad czy lunch dla całej rodziny. Odkryj wraz z nami najlepszy sposób na tradycyjne bitki wołowe!

Burgery rybne z sałatką coleslaw
Wypłyń na pełne morze smaków z przepisem Karola! Burgery rybne z sałatką coleslaw to świetny pomysł na szybki obiad lub imprezową przekąskę.

Gwiazdki Czar
Mięciutki czekoladowy biszkopt, wiśnie w żelu i cynamonowy mus – wszystko połączone w jednym, smakowitym deserze. Pycha!