Tort naleśnikowy z kremem i owocami • przepis • składniki • przygotowanie
Najłatwiejszy, a jednocześnie pyszny tort to ten z naleśników. Przygotuj go z kremem kawowym i owocami!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ
Zagotowujemy 300 ml mleka. Pozostałe mleko mieszamy z cukrem, kawą espresso instant i budyniem w proszku na gładką masę. Dodajemy do wrzącego mleka i gotujemy tak długo, aż uzyskamy konsystencję budyniu. Przelewamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Mąkę, cukier i sól mieszamy. Jajka, mleko i olej miksujemy, stopniowo dodajemy do mieszaniny mąkę z cukrem i solą i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odstawiamy na 20 minut do spęcznienia. Następnie naleśniki smażymy na odrobinie gorącego masła jeden po drugim przez ok. 2 minuty z każdej strony. Studzimy.
UKŁADAMY WARSTWY TORTU
Miękkie masło i przesiany przez sito cukier puder ubijamy na gęsty krem. Schłodzony budyń jeden raz mieszamy, a następnie dodajemy łyżkami do maślanej masy i miksujemy. 1 naleśnik układamy na talerzu, smarujemy odrobiną kremu, układamy na nim kolejny naleśnik itd., aż wykorzystamy wszystkie naleśniki. Wierzch tortu smarujemy kremem. Tort wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3198 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
319,8 kcal
Tłuszcz
17,5 g
Węglowodany
35,8 g
Błonnik
5,4 g
Białko
5,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą
Karol Okrasa zna nie jeden przepis na doskonałą potrawkę! Spróbuj tej z piwem, łopatką wieprzową i pieczoną kalarepą.

Bruk z polędwicy wołowej podany na purée z marchwi
Lubisz wołowinę? Podejdź do niej z wielką atencją, a ona odwdzięczy się wspaniałym smakiem.

Orzechowe ciasteczka z ciecierzycy
Pyszne, lekko wilgotne w środku ciasteczka z ciecierzycy, które dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz naprawdę szybko. Skuś się na słodkie z dodatkową porcją białka!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta makowa z gruszkami
Mak w słodkiej odsłonie to prawdziwy smak świąt. Wykorzystaj go do przygotowania pysznej tarty makowej z gruszkami w pomarańczowym syropie. Będzie fantastyczną ozdobą stołu!

Polędwiczki wieprzowe z przyprawami z zapiekanką bakłażanową po neapolitańsku
Coś bardzo południowego - polędwiczki wieprzowe w śródziemnomorskiej marynacie podawane z bakłażanową zapiekanką.

Wegańskie kotleciki z bobu z purée z kalafiora
Zielony i prosty obiad dla wielbicieli wegańskich przepisów? Spróbuj roślinnych kotlecików z bobu, podaj je z purée z kalafiora i skrop aromatycznym ziołowym sosem chimichurri! Pycha!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem
Jak smakuje połączenie jabłka i łososia? Przygotuj naszą wersję podpłomyków i przekonaj się sam!

Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu
Połączenie maślanych gofrów z sosem z limonki i karmelu to propozycja na pyszny deser w sam raz na letnie dni.

Ognisty kebab z marynowaną papryką i pitą
Obudź w sobie wojownika i wyrusz w przygodę rodem z legend! Pozwól, aby aromatyczne przyprawy i niezwykłe smaki przeniosły Cię do krainy, w której piasek szepcze cenne tajemnice.