Warzywa pieczone na grillu • przepis • składniki • przygotowanie
Kolorowe, pachnące, pełne witamin i smaku – takie są warzywa z rusztu! Do podania jako dodatek lub lekkie danie główne.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ FOLIĘ
aluminiową Żarzące się w grillu węgle przesuwamy na jeden koniec grilla.
PRZYGOTOWANIE CZERWONE CEBULE
wrzucamy do żarzących się węgli na 30-40 minut (co jakiś czas obracamy, żeby się nie spaliły.
SKÓRKI CEBUL PO
30-40 min powinny się zwęglić).
ROIMY MARCHEWKI I
pietruszkę wzdłuż (w słupki, na 4-6 części).
POKROJONE PRZEKŁADAMY DO
miski, doprawiamy solą i pieprzem.
KROIMY CZOSNEK W
plastry, papryczkę chilli siekamy.
Z LIMONKI ŚCIERAMY
skórkę i wyciskamy sok.
RWIEMY LIŚCIE BAZYLII
na mniejsze części.
DODAJEMY POŁOWĘ PRZYGOTOWANEGO
czosnku, połowę ostrej papryczki, skórkę i sok z limonki (do smaku).
DODAJEMY 2-3 ŁYŻECZKI
oleju rzepakowego, 2-3 łyżeczki oliwy z suszonych pomidorów, garść porwanych listków bazylii.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
ROBIMY KIESZONKĘ Z
folii aluminiowej (duży kawałek folii aluminiowej składamy na pół, następnie ponownie na pół i bardzo szczelnie zawijamy 2 przeciwległe boki).
WKŁADAMY WARZYWA DO
środka, dobrze zawijamy.
NAJPIERW KIESZONKĘ KŁADZIEMY
bezpośrednio na rozżarzone węgle na kilka minut (mniej więcej 5 minut), następnie obracamy kieszonkę na drugą stronę i znów pozostawiamy na mniej więcej 5 minut, później przekładamy kieszonkę na ruszt, zakrywamy grill i grillujemy mniej więcej 10 minut.
SOS JOGURT PRZELEWAMY
do miski po warzywach, dodajemy odrobinę skórki i sok z 1/2 limonki (według uznania), następnie 100 g suszonych pomidorów, pistacje (niewielką część pozostawiamy do dekoracji),pozostałe plastry czosnku i pozostałą ilość ostrej papryczki przekładamy do moździerza, ucieramy, dodajemy niewielką ilość oleju rzepakowego.
CAŁOŚĆ PRZELEWAMY DO
miski z jogurtem. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
MIESZAMY, PONOWNIE DODAJEMY
niewielką ilość oleju rzepakowego. MIESZAMY.
ODSTAWIAMY NA 10
minut.
CZERWONE CEBULE WYCIĄGAMY
z żaru, obieramy zwęglone skórki, odcinamy mocno spieczone końce, kroimy wzdłuż na mniejsze kawałki.
JAK PODAWAĆ KROIMY
pomidorki koktajlowe na ćwiartki i kruszymy pozostałą część pistacji.
WARZYWA Z KIESZONKI
przekładamy do miski, dodajemy cebulę, pokrojone pomidorki koktajlowe, polewamy sosem.
DEKORUJEMY POKRUSZONYMI PISTACJAMI,
serem startym na długie kawałki za pomocą obieraczki do warzyw oraz listkami bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2065,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
516,3 kcal
Tłuszcz
29,6 g
Węglowodany
48,3 g
Błonnik
22,1 g
Białko
22,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grzybowe carpaccio ze śliwkami i boczkiem
Carpaccio możesz przygotować także z pieczarek i boczniaków. W połączeniu ze śliwkami i boczkiem będzie wyjątkową przekąską!

Domowy budyń
Nic nie cieszy tak, jak samodzielnie przygotowany deser. Tym bardziej jeśli pysznie smakuje. Sprawdźcie przepis na klasyczny budyń i przygotujcie go samodzielnie.

Chrupiące paluchy z sosem czekoladowym
Szybka i łatwa w wykonaniu przekąska na imprezę – chrupiące paluchy z czekoladą!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Comber z jelenia z dynią i sosem żurawinowym
Comber z jelenia ze smażoną dynią i sosem żurawinowym to efektowe szybkie w przygotowaniu danie. Daj się porwać wykwintnym smakom!

Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
Pikantne i soczyste szaszłyki z mielonego mięsa doskonale skomponują się z indyjską surówką z białej kapusty.

Ciastka owsiane z bananem
Owsiane ciasteczka z bananem smaczna alternatywa dla tradycyjnych słodkich przekąsek. Są nie tylko łatwe do przygotowania, ale także pełne sycących składników, dzięki czemu stanowią idealny wybór na szybkie śniadanie czy popołudniową przekąskę. Odkryjcie, jak prosto można stworzyć pyszne i pożywne ciasteczka!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ubijany ser brie z grzankami
Błyskawiczna w przygotowaniu przekąska, która zachwyci każdego, kto jej spróbuje! Połączenie wyraźnego smaku brie i czosnku ze słodkim miodem gwarantuje naprawdę pyszne danie.

Świąteczna focaccia
Focaccia na święta? W Kuchni Lidla wszystko jest możliwe! Wypróbuj przepis Kingi i przygotuj aromatyczną przekąskę, inspirowaną włoską kuchnią.

Letnia sałatka szparagowa
Garden party w gronie znajomych? Warto przekąsić coś lekkiego: szparagi skropione sosem winegret, z pomidorami i bagietką!