Wegański tort bezowy • przepis • składniki • przygotowanie
Kinga Paruzel to mistrzyni wegańskich wypieków! Tym razem przygotowała bezę z wody po ciecierzycy z kremem malinowym z mleczka kokosowego!

Czas przygotowania
170 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BEZĘ
W misce łączymy cukier trzcinowy z budyniem w proszku. Schłodzoną aquafabę przelewamy do misy miksera. Ubijamy najpierw na niskich obrotach, powoli zwiększając prędkość, przez około 10 minut. Następnie ustawiamy średnią prędkość miksera i dodajemy po 1 łyżce cukru z budyniem co 2-3 minuty. Po wsypaniu całego cukru ponownie zwiększamy prędkość do maksymalnej i ubijamy bezę kolejne 2 minuty. Gdy piana będzie błyszcząca, dodajemy sok z cytryny i miksujemy jeszcze 10 sekund.
PIECZEMY BEZĘ
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 130°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy na nim okręgi o średnicy 15 cm. Masę przekładamy na przygotowaną blachę. Bezy pieczemy przez 150 minut, następnie wyłączamy piekarnik i przy zamkniętych drzwiczkach pozostawiamy je do całkowitego wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Stałą część mleczka kokosowego łączymy z syropem malinowym i nasionami chia. Mieszamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na środek patery wykładamy łyżkę kremu, układamy jeden blat bezowy. Wykładamy połowę kremu i część owoców. Przykrywamy drugim blatem, wykładamy pozostałą część kremu i owoców. Dekorujemy kwiatami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2050,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
256,4 kcal
Tłuszcz
17,1 g
Węglowodany
25,1 g
Błonnik
1,1 g
Białko
1,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Falafel w chlebie pita
Klopsiki z ciecierzycy, tahini i chleb pita – zobacz, jak łatwo przygotować falafel w swojej kuchni!

Złoty napar z imbiru
Rozgrzewający, wzmacniający napój na chłodne dni - imbir, owoce, miód. Pokochasz ten przepis!

Biszkopt z białek
Bielutki biszkopt dla tych, którzy lubią być bardziej fit, czyli biszkopt z białek! To świetny pomysł na bazę lżejszego tortu, który nadal będzie świetnie smakował.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
Kruchy spód, masa makowa, warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Goście będą zachwyceni.

Pudding kokosowy z chia i granatem
Paweł Małecki również nie stroni od słodkości w fit wydaniu. Pudding z chia możesz podać jako deser lub zjeść na śniadanie!

Biszkopciki z galaretką malinową
Chrupiące biszkopciki, malinowa galaretka i polewa czekoladowa – zobacz, jak przygotować pyszny i efektowny deser!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bułeczki drożdżowe à la dynie
Bułeczki drożdżowe, które wyglądają jak dynie, ale nie smakują dynią. Oto najnowszy, wytrawny, przepis Pawła na przekąskę, która w środku puszystego ciasta kryje składniki, które zazwyczaj znajdują się na pizzy.

Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
Wiadomo, że kaczka lubi się z gruszkami. A czy Ty polubisz ten przepis? Przygotuj, to się przekonasz!

Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami
Pączki z dodatkiem wanilii, wypełnione lodami waniliowymi, podane z karmelizowanymi jabłkami – spróbuj deseru, który dosłownie rozpływa się w ustach!