Wieprzowina z warzywami z woka • przepis • składniki • przygotowanie
Inspirowany Azją pomysł na obiad, przygotowany z ryżu jaśminowego, kruchej wieprzowiny, warzyw oraz kiełków fasoli mung.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE RYŻ GOTUJEMY
we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
STEKI MYJEMY, OSUSZAMY
i kroimy w paski o szerokości ok. 1 CM.
CEBULĘ, CZOSNEK I
imbir obieramy i siekamy.
MARCHEW OBIERAMY, CUKINIĘ
oczyszczamy, oba składniki kroimy w cienkie paski. KIEŁKI MYJEMY I: osączamy.
PASKI STEKÓW PODSMAŻAMY
z wszystkich stron na rozgrzanym oleju w woku lub na dużej patelni przez 3-4 minuty, ciągle mieszając.
CEBULĘ, CZOSNEK I
imbir podsmażamy na tłuszczu pozostałym z wcześniejszego smażenia przez 1-2 minuty.
DODAJEMY PASKI MARCHWI,
cukinii i smażymy przez 1-2 minuty, mieszając.
DOPRAWIAMY SOSEM SOJOWYM,
dodajemy bulion i zagotowujemy, a następnie gotujemy przez 3-4 minuty.
DODAJEMY KIEŁKI I
mięso, podgrzewamy. PODAJEMY Z: ryżem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1673,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
418,4 kcal
Tłuszcz
4,3 g
Węglowodany
81,4 g
Błonnik
14,7 g
Białko
14,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Marynata azjatycka
Doskonale sprawdzi się do dań z mięsa, a także jako sos do warzyw z woka. Idealnie podkreśli smak potraw kuchni azjatyckiej.

Wontony z kurczakiem i pikantnym aromatyzowanym olejem
Pierożki wonton to uwielbiane danie kuchni chińskiej. Kinga faszeruje je świetnie doprawionym mięsem z kurczaka i podaje z dodatkiem pikantnego aromatyzowanego oleju. Sprawdź, jak przygotować pierożki wonton w domu!

Wegetariańskie bowls z dressingiem miętowym
W miskach pełnych mocy nie może zabraknąć warzyw i owoców! Daria podaje je z kaszą, ciecierzycą i miętowo-jogurtowym dressingiem. Chrupnij i sprawdź, jak smakują!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tortilla z Chorizo i serem Manchego
Lubisz ostre, wyraziste potrawy? Przygotuj tortillę z pikantnym salami chorizo, młodymi ziemniakami i serem manchego.

Kanapka z grillowanym serem halloumi
Kanapka z pity? W tym daniu inspirowanym kuchnią grecką to jak najbardziej możliwe! Przygotuj tę pyszną kanapkę na ciepło i spróbuj czegoś nowego podczas kolejnej kolacji.

Potrawka z kurczaka
To danie jest ponadczasowe. Wykorzystaj składniki z bulionu, by przygotować delikatnego kurczaka z warzywami w aksamitnym sosie. Nic się nie marnuje, a całość smakuje obłędnie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sos aioli
części Europy. Połączenie czosnku z oliwą tworzy niezapomniany smak, który podbił serca

Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
Puszysta, truskawkowa pianka połączona z galaretką i zamknięta pomiędzy wafelkami. Ta słodka przekąska według przepisu Pawła świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i przypomni Ci smak słodkości z dawnych lat!

Pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem to klasyk w polskiej kuchni! Te miękkie kluski wypełnione soczystym, dobrze przyprawionym mięsem są idealnym pomysłem na sycący obiad. Przygotowanie pyz wymaga nieco czasu i precyzji, ale ich smak z pewnością wynagrodzi włożony wysiłek. Odkryj wraz z nami, jak przyrządzić pyszne pyzy z mięsem!