Zielony chłodnik z awokado • przepis • składniki • przygotowanie
Zagraj w zielone z przepisem Darii i przygotuj pyszny chłodnik z awokado! Idealnie sprawdzi się w roli lekkiego obiadu na upalne dni.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY I BLENDUJEMY SKŁADNIKI
Dojrzałe awokado przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Miąższ wyjmujemy łyżką i umieszczamy w kielichu blendera z liśćmi szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy obrany i pokrojony na większe kawałki zielony ogórek, pokrojone w kostkę ogórek kiszony i gruszkę, posiekany szczypiorek, liście kolendry i mięty oraz jogurt. Blendujemy na gładką masę i doprawiamy sokiem z cytryny. Blendujemy jeszcze chwilę i odstawiamy do lodówki.
DEKORUJEMY I PODAJEMY CHŁODNIK
Chłodnik przelewamy do miseczek. Dodajemy pokrojone w ćwiartki rzodkiewki, pokruszone orzechy, pestki dyni oraz kolendrę. Skrapiamy sokiem z cytryny, na wierzch kruszymy ser. Każdą porcję polewamy niewielką ilością oliwy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2420,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
403,4 kcal
Tłuszcz
29,7 g
Węglowodany
26,1 g
Błonnik
14,4 g
Białko
14,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bezglutenowe krakersy z dipem z awokado
Szybka i łatwa w przygotowaniu bezglutenowa przekąska! Krakersy migdałowe podane razem z czekoladowym dipem z awokado!

Jajka z majonezem i awokado
Jajka z majonezem i awokado, czyli Twój najnowszy pomysł na śniadanie! Dzięki dodatkowi szczypiorku i rzodkiewki są nie tylko pyszne, ale też pachną wiosną.

Sałatka makaronowo-serowa w słoikach
Lubisz próbować niespotykanych połączeń smakowych? Jeśli tak, koniecznie spróbuj tej sałatki makaronowej! Nadziewane serem cappelletti w połączeniu z oliwkami i awokado to naprawdę wyjątkowy pomysł na obiad.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Czekoladowe tiramisu z truskawkami
Ciekawa odmiana dla klasycznego tiramisu, czyli wersja z kremem czekoladowym i świeżymi truskawkami. To pyszna wersja tego deseru, która trafi w gusta wielu osób!

Borówkowe semifreddo
Mrożony deser idealny na upalne popołudnia! Zmiksuj kilka składników, schłodź je, a po wyjęciu polej orzeźwiającym sosem.

Hiszpańska pizza
Coca mallorquina, czyli wywodzący się z Majorki hiszpański odpowiednik pizzy. Ten pyszny drożdżowy placek zapiekany z warzywami i innymi dodatkami inspirowanymi kuchnią w stylu hiszpańskim to świetny pomysł na przekąskę.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jajka na miękko
Jajka to jedne z podstawowych składników kulinarnych — ich wartość jest właściwie niepodważalna. Jajka można dodawać do potraw i wypieków jako środek spulchniający, ale równie często podaje się je jako samodzielne danie, gotując na wiele różnych sposobów. Jednym z tych najpopularniejszych jest przepis na jajka na miękko.

Pinsa à la panini
Kanapka we włoskim stylu na ciepło, pełna warzyw, ciągnącej się burraty i pysznej mortadeli. Poświęć kilkanaście minut i ciesz się pinsą à la panini!

Duszone buraczki do obiadu
Duszone buraczki to pyszny i często spotykany dodatek do obiadów, zwłaszcza tych podawanych z ziemniakami i mięsem. Sprawdź, jak szybko można je przygotować!