Zapiekane roladki z tortilli • przepis • składniki • przygotowanie
Smakowita ciepła przekąska nie tylko na przyjęcia: połączenie serów, wędlin oraz pysznego sosu musztardowo-jogurtowego!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS MUSZTARDOWY
Jogurt naturalny i obie musztardy przekładamy do miseczki i mieszamy do połączenia składników. Następnie sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Wszystkie sery trzemy na tarce i mieszamy razem. Salami i szynkę kroimy w drobne paseczki.
FORMUJEMY ROLADKI
Na płatach tortilli rozsmarowujemy odrobinę sosu, posypujemy mieszanką serów oraz pokrojonymi wędlinami. Tortille zawijamy, tworząc ścisłe roladki. W roladki wbijamy wykałaczki co 3 cm, a następnie kroimy je pomiędzy wykałaczkami, tworząc mniejsze kawałki.
PIECZEMY ROLADKI
Kawałki tortilli układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 5 minut. Gdy brzegi tortilli zaczną się rumienić, wyjmujemy i przekładamy na talerz.
PODAJEMY ROLADKI
Roladki podajemy jeszcze ciepłe. Pozostały sos przekładamy do małej miseczki i wykorzystujemy jako dip.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2904,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
363,1 kcal
Tłuszcz
21,5 g
Węglowodany
18,2 g
Błonnik
23,5 g
Białko
23,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka makaronowa z boczkiem
Nie masz pomysłu na szybki i pożywny obiad? Zapiekanka makaronowa robi się praktycznie sama. Dodaj do niej trochę boczku, ulubione warzywa i pyszny posiłek jest gotowy!

Pasta kanapkowa z oliwkami
Zadbaj o urozmaicenie tego, z czym podajesz chleb! Wypróbuj przepis Pauli na aromatyczną pastę z twarogu z dodatkiem oliwek i szczypiorku.

Deska serów
Deska serów to doskonały sposób na elegancką i smakowitą przekąskę, która zachwyci Twoich gości. W trakcie tygodni tematycznych w Lidlu można znaleźć prawdziwe perełki, takie jak wyborne sery w stylu francuskim i nie tylko, które idealnie sprawdzą się w takiej kompozycji. Warto skorzystać z tej wyjątkowej selekcji, by stworzyć niepowtarzalną deskę pełną różnorodnych smaków i aromatów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Łosoś z salsą z truskawek
Niebanalne połączenie pieczonych kawałków łososia w miodowej glazurze z kolorową sałatką owocową i kawałkami sera.

Rosół drobiowo-wołowy
Długo gotowany rosół, który przygotujesz w mniej niż pół godziny. Wypróbuj triki Karola i wydobądź dzięki nim pełnię smaku z mięsa i warzyw – zaskocz rodzinę aromatyczną, tradycyjną zupą przy najbliższej okazji.

Polędwiczki wieprzowe po meksykańsku, Dla twardzieli
Niestraszne Ci naprawdę ostre dania? Przygotuj pikantne polędwiczki wieprzowe w stylu meksykańskim.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta z Linzu
Wypróbuj przepis na austriacki przysmak – tartę na kruchym cieście, wypełnioną nadzieniem z czerwonych i czarnych porzeczek. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną!

Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
Zamień filet z pstrąga w smakowitą, pieczoną kieszonkę wypełnioną aromatycznym serowym farszem.

Proste kimchi
Przygotuj proste kimchi i wyciągnij całą moc ze sfermentowanych warzyw o cudownym pikantnym smaku! Jest tak proste, że każdy będzie w stanie je zrobić.