Zapiekane tosty z pieczonym kalafiorem i pastą z papryki • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące kromki chleba, paprykowa pasta, aromatyczny kalafior i smakowite dodatki – takich tostów trzeba spróbować!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KAŻDĄ PAPRYKĘ ZAWIJAMY
osobno w folię aluminiową.
KALAFIOR KROIMY NA
plastry grubości około 1 cm.
KAŻDY PLASTER SMARUJEMY
oliwą z oliwek i oprószamy solą i pieprzem.
KALAFIOR UKŁADAMY NA
blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
OBOK UKŁADAMY PAPRYKI
zawinięte w folię.
BLACHĘ Z WARZYWAMI
wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy około 25 minut (aż kalafior zmięknie i się zarumieni).
KALAFIOR PRZEKŁADAMY NA
talerz i okrywamy folią aluminiową.
PAPRYKI ODWIJAMY Z
folii i odstawiamy do wystygnięcia.
PRZESTUDZONE PAPRYKI OBIERAMY
ze skóry, pozbawiamy gniazd nasiennych i przekładamy do blendera.
DODAJEMY BAZYLIĘ, TARTY
ser Grana Padano, sól i pieprz do smaku oraz około 1 łyżkę oliwy z oliwek.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY, AŻ
składniki się połączą.
KROMKI CHLEBA SMARUJEMY
uzyskaną pastą z papryki.
NA POŁOWIE KROMEK
układamy plastry pieczonego kalafiora, pokrojoną mozzarellę, odrobinę rukoli.
PRZYKRYWAMY DRUGĄ POŁOWĄ
posmarowanych pastą kromek chleba.
TAK PRZYGOTOWANE KANAPKI
układamy na rozgrzanej patelni grillowej i opiekamy z dwóch stron.
PODAJEMY NA
ciepło.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1812 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
453 kcal
Tłuszcz
17,4 g
Węglowodany
55,1 g
Błonnik
19,4 g
Białko
19,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
Pizza neapolitańska to ikona włoskiej kuchni oraz kultury. Aromatyczna, pulchna i minimalistyczna pizza wypiekana w wysokiej temperaturze jest praktycznie niemożliwa do przygotowania w domowych warunkach, ale czy na pewno? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny przepis na pizzę w stylu neapolitańskim, którą da się wypiec w domowym piekarniku. Zrób ją razem z nami!

3 sposoby na winegret
Szybkie, niezawodne i smaczne! Sprawdź 3 sposoby na winegret!

Mazurek kajmakowy
Przepis, dzięki któremu na Twoim stole pojawi się przepyszny mazurek kajmakowy i zachwyci Twoich gości lub domowników! Za pomocą termorobota MC Smart przygotujesz go szybko i sprawnie. Skorzystaj już teraz – z tego pełnego kajmaku, czekolady i orzechów – pomysłu na ciasto.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili
Koktajl z krewetek to sprawdzony pomysł na elegancką przekąskę sylwestrową. Podany z delikatnym musem i sosem na bazie wina sprawi, że imprezowy stół nabierze wykwintnego charakteru.

Chlebek bananowy
Do kawy, do mleka, z masłem – to słodkie amerykańskie ciasto możesz jeść na wiele sposobów, a przygotujesz je dzięki szybkiemu i łatwemu przepisowi Darii. Do dzieła!

Makaron lumaconi według Okrasy z sosem alla carbonara
Makaronowe muszle i sos z pieczonym czosnkiem, czyli pyszna i prosta wariacja na temat klasycznej włoskiej carbonary.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tatar grzybowy z burratą
Wykwintne danie dla tych, którzy nie jedzą mięsa i nie tylko. Przygotuj ten pyszny tatar z bakłażana, brązowych pieczarek i boczniaków i ciesz się wyjątkowym smakiem.

Babka na parze
Idealny pomysł na wilgotną, czekoladowo-waniliową babkę na Wielkanoc, którą przygotujesz… na parze! W dodatku dzięki termorobotowi MC Smart zajmie Ci to niezwykle mało czasu i nie będzie wymagać brudzenia wielu naczyń.

Pomidorowe kluski ziemniaczane z chorizo
Przygotuj domowe pomidorowe kluski ziemniaczane, którym charakteru dodadzą chorizo, papryczka chili i szczypiorek. Koniecznie sprawdź, jak smakują!