Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego • przepis • składniki • przygotowanie
Przepis na pożywną zapiekankę z kaszą, nawiązujący do włoskiej lasagne. Klasyka Italii w smacznym polskim wydaniu!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ NACZYNIE
żaroodporne tarkę rozgrzej piekarnik do temperatury 185-190°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej 80 g kaszy gryczanej ugotuj według przepisu na opakowaniu.
RESZTĘ ZOSTAW
nieugotowaną.
SOS MIELIMY 100
g suchej kaszy gryczanej (część kaszy zostawiamy do obsypania naczynia żaroodpornego).
DO GARNKA WRZUCAMY
2 łyżki masła, podgrzewamy.
KIEDY MASŁO SIĘ
rozpuści, dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej oraz 1 łyżkę zmielonej kaszy gryczanej.
ENERGICZNIE MIESZAMY ZA
pomocą trzepaczki.
ZDEJMUJEMY Z OGNIA
i zalewamy zimnym mlekiem.
WSTAWIAMY Z POWROTEM
na ogień. MIESZAMY. DODAJEMY POSIEKANY: czosnek.
KIEDY SOS ZGĘSTNIEJE,
doprawiamy go niewielką ilością soli i mielonego białego pieprzu.
MIESZAMY, CHWILĘ GOTUJEMY,
następnie sos zdejmujemy z ognia i dodajemy małą łyżeczkę majeranku. MIESZAMY.
DO SOSU DODAJEMY
ugotowaną kaszę gryczaną (ok. 200-250 GRAMÓW).
MIESZAMY, NASTĘPNIE DODAJEMY
2 żółtka.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
NASTĘPNIE DODAJEMY NIEWIELKĄ
ilość startego na tarce sera żółtego. MIESZAMY.
MIĘSNY FARSZ Z
warzywami Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, na rozgrzany olej wrzucamy mięso mielone.
SMAŻYMY, CO JAKIŚ
czas mieszając.
DO PODSMAŻONEGO MIĘSA
wrzucamy posiekany czosnek oraz roztarty w moździerzu kminek. CAŁOŚĆ ZALEWAMY POMIDORAMI: pelati. DOLEWAMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ: wody.
CAŁOŚĆ SMAŻYMY
ok. 10 MINUT NA: wolnym ogniu, następnie odstawiamy na bok.
WARZYWA NA KOLEJNEJ
patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, które blanszujemy.
NASTĘPNIE WRZUCAMY STARTE
na tarce o grubych oczkach pietruszkę, seler, marchewkę oraz cukinię. WARZYWA DOPRAWIAMY PIEPRZEM: i solą.
CAŁOŚĆ SMAŻYMY, CO
jakiś czas mieszając.
DO PODSMAŻONYCH WARZYW
wrzucamy wcześniej wysmażone mięso mielone.
CAŁOŚĆ MIESZAMY I
chwilę smażymy.
DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
soli i pieprzu.
NACZYNIE ŻAROODPORNE SMARUJEMY
masłem i obsypujemy zmieloną kaszą gryczaną.
NASTĘPNIE WYKŁADAMY MIĘSO
mielone, które posypujemy startym na tarce żółtym serem (niewielką ilość sera pozostawiamy do posypania góry zapiekanki).
CAŁOŚĆ ZALEWAMY MASĄ
z kaszy gryczanej.
GÓRĘ ZAPIEKANKI POSYPUJEMY
pozostałą ilością startego sera.
ZAPIEKANKĘ WKŁADAMY DO
piekarnika rozgrzanego do temp.
185-190°C (TERMOOBIEG) NA
25 minut.
UPIECZONĄ ZAPIEKANKĘ WYJMUJEMY
z piekarnika. ZAPIEKANKĘ POSYPUJEMY POKRUSZONYM: twarogiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3430 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
857,5 kcal
Tłuszcz
49,2 g
Węglowodany
58,4 g
Błonnik
48,6 g
Białko
48,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort mimoza
Wyjątkowo delikatny tort mimoza we włoskim stylu to wypiek, który serwuje się specjalnie na Dzień Kobiet! Sprawdź, jak smakuje oryginalny budyniowy krem i najlepszy biszkopt według przepisu Pawła Małeckiego!

Wegańska pasta à la makrela
Odtwórz smak znanej pasty z makreli, przygotowując jej wegańską odsłonę! Ze wskazówkami i przepisem Kingi to wyjątkowo proste.

Wytrawne muffinki
Muffinki smakują doskonale także na wytrawnie! Poznaj przepis na serowe muffiny ze szpinakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym
Przepis oparty na typowo polskich składnikach: ziemniaki, schab, borowiki stworzą wspaniałą kompozycję smakową.

Calzone z ricottą
Calzone ma kształt dużego pieroga, jednak przygotowuje się je z ciasta drożdżowego! Spróbuj go z nadzieniem ze szpinaku i serów.

Steki z kapusty
Steki z kapusty to hit wegańskiego grilla, ale również idealny pomysł na letni obiad czy zimową kolację. Fantastyczny smak i bardzo proste przygotowanie sprawią, że ten przepis Kingi zagości u Was na stałe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegetariańskie leczo z kurkami
Wykorzystaj świeże kurki i najlepsze sezonowe warzywa, by przygotować wegetariańskie leczo pełne kolorów i smaków lata!

Pieczona biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami
W okresie świątecznym na polskich stołach często gości pieczona biała kiełbasa z cebulą i pieczarkami. To niezwykle smaczne danie, które ma swoje korzenie głęboko w historii kulinariów, jest niezwykle proste w przygotowaniu. Odkryj nasz przepis na aromatyczną, pieczoną białą kiełbasę z cebulą i pieczarkami!

Kapuśniak z kimchi
Gdy rodzima tradycja spotyka się z azjatyckimi inspiracjami, powstaje zupa idealna na chłodniejsze dni: kapuśniak z kimchi! Ta wersja polskiego klasyka jest prosta, szybka i stworzona dla tych, którzy – tak jak Karol – lubią eksperymentować ze smakiem.