Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym • przepis • składniki • przygotowanie
Poznaj przepis na zupę dyniową z wyraźnym aromatem azjatyckim! Taka zupa rozgrzewa nawet w najzimniejsze dni.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY DYNIĘ
Dynię obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dynię skrapiamy sosem sojowym i olejem. Pieczemy do miękkości przez około 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
PODSMAŻAMY WARZYWA
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Kawałek imbiru obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do garnka. Gdy warzywa się podsmażą, zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy upieczoną dynię i mleczko kokosowe. Ponownie stawiamy na wolny ogień i doprowadzamy do wrzenia. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy wodę.
DOPRAWIAMY ZUPĘ
Zupę doprawiamy syropem z agawy, sokiem z limonki i solą. Całość miksujemy na gładki krem. Dekorujemy orzechami rozdrobnionymi w moździerzu, listkami kolendry, syropem z agawy i limonką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1902,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
475,7 kcal
Tłuszcz
38 g
Węglowodany
30,3 g
Błonnik
3,3 g
Białko
8,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasteczka migdałowe
Słodkie i kruche historie z ogrodu? Tylko według przepisu Darii na ciasteczka migdałowe z cukrem różanym!

Faszerowane pieczarki z sosem tatarskim
Szpinakowy farsz z gorgonzolą, chrupiące pieczarki i sos tatarski – oto składniki idealnej przekąski, którą przygotujesz według przepisu Karola!

Placek kokosowo-malinowy
Kruchy spód, delikatna masa kokosowa i świeże maliny tworzą tradycyjny polski deser. Wygląda i smakuje rewelacyjnie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pomidorowe kluski ziemniaczane z chorizo
Przygotuj domowe pomidorowe kluski ziemniaczane, którym charakteru dodadzą chorizo, papryczka chili i szczypiorek. Koniecznie sprawdź, jak smakują!

Gofry z kokosową śmietanką
Słodka wariacja na temat smaków i struktur z miodowo-cynamonową nutą – takie gofry możesz przygotować według przepisu Darii. Zobacz, jak sprawdzą się w roli przekąski!

Budyń waniliowo-migdałowy
Budyń to deser, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli! A Paweł Małecki zdradza przepis na budyń waniliowo-migdałowy z owocową konfiturą!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto z morelami i suszoną żurawiną
Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami według przepisu mistrza Pawła Małeckiego.

Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
Smakowite płaty śledziowe owinięte boczkiem, a do tego prażona cebulka z jabłkiem i suszonymi owocami – to musi być pyszne!

Kremowa zupa z pieczonymi grzybami
Ta zupa to gwarancja udanego obiadu! Kremowa, charakterna, wyrafinowana, bardzo aromatyczna, a jednocześnie niezwykle prosta w przygotowaniu! Koniecznie wypróbuj ten przepis.