Zupa porowo-ziemniaczana • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna zupa krem z ziemniaków i pora z pesto paprykowym i serem wędzonym – wypróbuj!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY WARZYWA
Pora myjemy. Białe części kroimy w półkrążki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy ziemniaki i chwilę podsmażamy. Dodajemy pora i rozgnieciony ząbek czosnku. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Podsmażamy, co jakiś czas mieszając.
PRZYGOTOWUJEMY PAPRYKOWĄ SALSĘ
Upieczoną i obraną ze skóry paprykę kroimy w drobną kostkę. Całość przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekaną rukolę oraz rozkruszone pistacje. Dolewamy oliwę z oliwek, mieszamy składniki. Doprawiamy sokiem wyciśniętym z limonki i solą.
ZUPĘ DOPRAWIAMY SKÓRKĄ Z LIMONKI
Gdy ziemniaki będą miękkie – miksujemy zupę. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy więcej wody. Miksujemy, dolewając śmietankę. Zupę doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Dodajemy skórkę otartą z limonki. Zupę raz jeszcze zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1595,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
265,9 kcal
Tłuszcz
14 g
Węglowodany
30,9 g
Błonnik
6,4 g
Białko
6,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rollsy z warzywami i sosem orzechowym
Te proste rollsy ze świeżych warzyw świetnie sprawdzą się jako przekąska lub lekki posiłek. Dodatek kremowego sosu z orzeszków ziemnych sprawia, że całość smakuje obłędnie.

Drożdżówki z serem
Drożdżówka z białym serem to klasyczny przysmak, który kojarzy się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Delikatne, puszyste ciasto w połączeniu z kremowym nadzieniem z białego sera tworzy niezwykle pyszną kompozycję. Taka domowa drożdżówka jest idealnym wyborem na śniadanie, podwieczorek czy słodką przekąskę. Sprawdźcie, jak ją zrobić!

Chinkali z mięsem
Specjał kuchni gruzińskiej w Twojej kuchni! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszne pierożki chinkali nadziewane aromatycznym mięsem z kolendrą!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Idealny lukier królewski do dekoracji
Idealny lukier bywa wyzwaniem, jednak z tym uniwersalnym przepisem Pawła stworzenie wyjątkowych dekoracji będzie samą przyjemnością. Koniecznie sprawdź, jak łatwo i szybko można ozdabiać ciasteczka!

Czekoladowy sernik z jabłkami
Rozpływający się w ustach, czekoladowy sernik na zimno z dodatkiem karmelizowanych w miodzie jabłek i cynamonu. Skuś się i przygotuj ciasto wg tego przepisu!

Sosnowy pstrąg z grilla
Smakowit, pieczony pstrąg, pachnący sosnowym lasem. Przekonaj się, jak prosto możesz go przygotować.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka z kurczakiem na ciepło
Najlepsza kanapka na zimny dzień? Taka na ciepło! Ta wg przepisu Kingi z aromatycznym pesto, pyszną wędzoną piersią kurczaka i ciągnącą się burratą to idealny pomysł na śniadanie lub przekąskę.

Kanapka szybka rybka
Ekspresowy pomysł na przepyszne kanapki: wystarczy świeże pieczywo, filet z matiasa, jajko, cebula i trochę koperku!

Greckie pierożki z serem graviera
Genialne pierożki z ciasta kruchego na bazie jogurtu greckiego faszerowane oryginalnym, wyrazistym serem graviera.