Marynowane pieczarki • przepis • składniki • przygotowanie
Prosty pomysł na przekąskę. Pieczarki skąpane w aromatycznej marynacie doskonale komponują się z szynką i pieczywem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE PIECZARKI CZYŚCIMY,
większe kroimy na pół lub w ćwiartki.
CEBULĘ OBIERAMY I
kroimy w cienkie słupki.
CZOSNEK OBIERAMY I
kroimy w plasterki.
KRÓTKO PODSMAŻAMY NA
dużej patelni na 6 łyżkach gorącego oleju, następnie wyjmujemy i odkładamy na bok.
GRZYBY SMAŻYMY NA
gorącej oliwie z czosnkiem ze wszystkich stron przez 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
SŁUPKI CEBULI SMAŻYMY
przez ostatnie 3-5 minut z grzybami.
DODAJEMY 50 ML
sherry i 1 łyżeczkę octu, doprawiamy i przekładamy do miski.
DODAJEMY CZOSNEK I
pozostałą oliwę, mieszamy i studzimy.
MARYNUJEMY POD PRZYKRYCIEM
przez 1-2 godziny.
PIECZARKI DOPRAWIAMY WEDŁUG
uznania sherry i octem i podajemy z szynką.
ŚWIETNIE SMAKUJĄ Z
pszennym pieczywem.
WSKAZÓWKA
PODAJEMY: z mocnym czerwonym winem hiszpańskim.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1038 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
173 kcal
Tłuszcz
10,9 g
Węglowodany
11,3 g
Błonnik
8,7 g
Białko
8,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Daktylowe praliny
Idealny przepis na prezent! Przygotuj daktylowe praliny z nadzieniem orzechowym, oblane chrupiącą czekoladą!

Sałatka z boczkiem i ciecierzycą
Poznaj przepis na pieczony boczek z chrupiącą skórką i sałatką z ciecierzycy z sosem miodowo-musztardowym.

Cooler z sorbetem i melonem
Słodki smak melona i orzeźwienie płynące z sorbetu z mango – wszystko zaklęte w pysznym wakacyjnym drinku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Marry me chickpeas – ciecierzyca w sosie pomidorowym
Mówi się „przez żołądek do serca”. Jeśli wierzyć historii tego viralowego dania, to właśnie klucz do serca Waszego przyszłego wybranka, czy Waszej przyszłej wybranki.

Francuskie paluchy z pesto
Chrupiące, aromatyczne, doskonałe! Paluchy z ciasta francuskiego to przekąska stworzona na przyjęcia. Smakuje każdemu!

Kotlety z boczniaków
Chrupiące kotlety z boczniaków, które zasmakują nie tylko wegetarianom. Sprawdź, jak szybko przyrządzić te grzyby tak, by smakowały naprawdę dobrze.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pudding sernikowy z owocami
Kochasz smak klasycznego sernika? Przygotuj sernikowy pudding z owocami leśnymi i chrupiącymi ciasteczkami! To świetny pomysł na szybki deser, który zjecie razem podczas letniej imprezy!

Jajko w chlebie – pomysł na śniadanie
Jak przygotować efektowne śniadanie i zaskoczyć domowników? Sprawdź przepis DG na jajko w chlebie tostowym. Szybko, smacznie i oryginalnie!

Babeczki marmurkowe z czekoladą
Klasyczna babka marmurkowa w formie… babeczek? Czemu nie! Koniecznie wypróbuj ten pyszny przepis na babeczki, które staną się ozdobą każdego wielkanocnego stołu.