4-warstwowa zapiekanka à la quesadilla • przepis • składniki • przygotowanie
Tortille są dobre w każdej postaci, a w formie zapiekanki są wprost rewelacyjne! Poczęstuj swoich bliskich warstwową zapiekanką z idealnym farszem. Na pewno będzie im smakowała!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY PIECZARKI
Pieczarki kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Pieczarki przekładamy na patelnię i pozostawiamy na 3 minuty. Po tym czasie delikatnie je mieszamy.
DODAJEMY SKŁADNIKI DO PIECZAREK
Cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek dodajemy do pieczarek. Dodajemy szpinak i smażymy całość do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość.
SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ
Dno formy do ciasta przesmarowujemy oliwą. Układamy na nim jeden placek tortilli. Na placek nakładamy ⅓ farszu. Całość posypujemy ⅓ startej mozzarelli i przykrywamy kolejnym plackiem tortilli. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy. Na ostatni placek nakładamy ostatnią część mozzarelli i posypujemy wierzch startym cheddarem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1619,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
404,8 kcal
Tłuszcz
16 g
Węglowodany
45,5 g
Błonnik
21,9 g
Białko
21,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański pasztet z fasoli
Wyrazisty, lekko słodki smak wegańskiego pasztetu z białej fasoli uzyskasz, sięgając po składniki z przepisu Kingi – żurawiny i gruszkę! Spróbuj!

Ciasto jeżynowe bez laktozy
Lubisz smak owoców leśnych? Upiecz ciasto według przepisu Kingi! Zachwyca kolorem, smakiem i nie zawiera laktozy!

Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym
Ser feta i marchewka to doskonałe dodatki do mięsa mielonego, z którym tworzą pyszną zapiekankę. Przygotuj na spotkanie ze znajomymi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczone burgery z indyka
Karol Okrasa podpowiada, jak przygotować domowy fast food – burgery z indyka z dodatkiem ciecierzycy i suszonych pomidorów.

Tarta z warzywami na patelnię
Kruche, dobrze doprawione ciasto oraz warzywa i masa jajeczna. To połączenie idealne. Wypróbuj ten prosty przepis!

Babka śmietankowa
Babka śmietankowa to puszyste ciasto o aksamitnej i lekkiej konsystencji. Dzięki dodatkowi śmietanki jest niezwykle wilgotna, delikatna i rozpływa się w ustach. Jak zrobić taką babkę? Sprawdź nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Halloweenowe parówki w cieście francuskim
Ciastu francuskiemu możesz nadawać dowolne kształty! Poznaj przepis na parówki w cieście wyglądające jak zabawne mumie!

Jajka faszerowane z pesto, pecorino romano i prosciutto
Aromatyczne jajka z pesto, serem Pecorino Romano i szynką Prosciutto di Parma – perfekcyjna kombinacja smaków, która zadowoli każde podniebienie!

Lody o smaku słonego karmelu
Doskonałe połączenie słodkiego i słonego smaku – wypróbuj przepis Pawła na lody o smaku solonego karmelu!