Agrestowe ciasto jogurtowe z płatkami owsianymi • przepis • składniki • przygotowanie
Lekkie ciasto jogurtowe z agrestem i płatkami owsianymi - przygotuj je we własnej kuchni!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO KRUCHO-OWSIANE
Miksujemy płatki owsiane na mąkę. Oba rodzaje mąki przesiewamy przez sito do miski. Dodajemy proszek do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy żółtka oraz jogurt. Składniki starannie zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
MIESZAMY SKŁADNIKI CIASTA NA SPÓD
Owoce myjemy i pozostawiamy do osuszenia. Mąkę przesiewamy do miski, następnie dodajemy kolejno wszystkie pozostałe składniki, staranie łącząc w jednolitą masę. Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką z płatków owsianych. Ciasto przelewamy do formy.
UKŁADAMY OWOCE NA CIEŚCIE
Następnie równomiernie rozkładamy agrest.
UKŁADAMY PASKI CIASTA KRUCHO-OWSIANEGO
Na tak przygotowane ciasto nakładamy ciasto kruche pocięte w paski, tworząc kratkę. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C z włączonym termoobiegiem na ok. 40 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4046,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
337,2 kcal
Tłuszcz
13,7 g
Węglowodany
45,6 g
Błonnik
9,0 g
Białko
9,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą
Jak odmienić tradycyjne ziemniaki? Przygotowując je po grecku! Ze szpinakiem i serem feta smakują fenomenalnie.

Pieczona feta z warzywami
Feta w roli głównej! Ten najbardziej znany grecki ser świetnie nadaje się do zapiekania, więc warto przyrządzić go w formie bogatego talerza przekąsek, pełnego warzyw i chrupiących dodatków.

Sałatka z kaszą bulgur
Fantastyczna propozycja lunchu do pracy lub sałatki na imprezę: pożywna i pyszna dzięki kaszy bulgur. W sezonie wykorzystaj do jej przygotowania świeżą fasolkę szparagową, a zimą użyj mrożonej. Będzie pysznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sos z suszonych grzybów
Smak sosu grzybowego przywołuje na myśl wspomnienia przytulnych, jesiennych wieczorów i pysznych obiadów serwowanych w domu rodzinnym. Aromatyczny sos ma szerokie zastosowanie w kuchni polskiej, ale nie tylko. Grzybowy sos podaje się do mięs, makaronów, placków ziemniaczanych, risotto czy kaszotto, a w każdym z tych wydań smakuje równie smacznie. Jak zrobić domowy sos grzybowy? Poznaj nasz sposób!

Klopsiki wołowo-wieprzowe w stylu szwedzkim
Kultowe mięsne klopsiki w stylu szwedzkim w sosie mogą trafić na Twój obiadowy talerz dzięki przepisowi Karola. Sprawdź, jak doskonale komponują się ze słodyczą żurawin, śmietanowym sosem i selerowym purée.

Rosół z indyka
Rosół z indyka to klasyczne, domowe danie, które pomimo mniejszej popularności w stosunku do rosołu z kury lub kurczaka jest bardzo cenione w kuchni ze względu na swój bogaty smak. Delikatny bulion z mięsa indyka, w połączeniu z aromatycznymi warzywami i przyprawami, tworzy idealne danie na niedzielny obiad. Jego przygotowanie jest proste, a efekt zachwyca zarówno dorosłych, jak i dzieci.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Schab z szynką i salsą jabłkową
Niezwykle proste w przygotowaniu, smaczne danie, doskonałe na lekki obiad lub kolację. Warto go spróbować!

Borówkowe semifreddo
Mrożony deser idealny na upalne popołudnia! Zmiksuj kilka składników, schłodź je, a po wyjęciu polej orzeźwiającym sosem.

Świąteczny keks
Czy na świątecznym stole może zabraknąć tak pysznego ciasta? Myślimy, że nie! Sprawdź przepis Kingi na tradycyjny keks i ciesz się pełnią znakomitych aromatów suszonych moreli, fig i kandyzowanej skórki pomarańczy!