Chlebek z pesto i kabanosami • przepis • składniki • przygotowanie
Fantastyczny i prosty przepis na chlebek, który każdemu wyjdzie i każdego zaskoczy. Cudownie ziołowy, z chrupiącymi kabanosami. Spróbuj!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Do misy robota wlewamy letnią wodę, dodajemy cukier, świeże drożdże i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, by drożdże zaczęły pracować.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta: mąkę, oliwę i sól. Całość wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto, które następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY PESTO
Wszystkie składniki pesto łączymy w naczyniu blendera i miksujemy, aż się połączą.
FASZERUJEMY CHLEBEK
Wyrośnięte ciasto uderzamy mocno pięścią, przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach ok. 50 x 40 cm.
ZWIJAMY CHLEBEK
Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rulon ciasta przecinamy wzdłuż na pół za pomocą ostrego noża: w ten sposób otrzymujemy dwie wstążki ciasta z farszem.
PIECZEMY CHLEBEK
Chlebek pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
Na 1 porcję
Wartość energetyczna
410,7
Tłuszcz
21,6
Węglowodany
42,4
Błonnik
1,5
Białko
13,1
Sól
1,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lody rabarbarowo-jogurtowe
Dla wielu to smak dzieciństwa – rabarbar, bo o nim tu mowa, teraz może królować w Twojej kuchni w postaci pysznych lodów! Wykorzystaj sezon w pełni i przygotuj domowe lody rabarbarowo-jogurtowe!

Kanapka z kurczakiem na ciepło
Najlepsza kanapka na zimny dzień? Taka na ciepło! Ta wg przepisu Kingi z aromatycznym pesto, pyszną wędzoną piersią kurczaka i ciągnącą się burratą to idealny pomysł na śniadanie lub przekąskę.

Krewetki w tempurze
Krewetki w chrupiącej tempurze to pyszna i łatwa w przygotowaniu przekąska!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pierogi ruskie
Absolutna klasyka polskiej kuchni i kwintesencja smaku, za którym się tęskni. Delikatne, sprężyste ciasto otulające aksamitne nadzienie z kremowego twarogu i ziemniaków, zwieńczone idealnie zeszkloną cebulką lub chrupiącymi skwarkami. Pierogi ruskie to danie-symbol, kulinarny pewniak! Oto przepis, który trzeba znać.

Jabłkowy pudding z twarożkiem
Kremowy deser, który uwielbiają nie tylko dzieci. Zawarte w nim owoce dostarczają witamin, a twaróg jest źródłem wapnia.

Bezy z marakują
Mini bezy doskonale smakują z kremem owocowym z dodatkiem kiwi, marakui i świeżej mięty!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Naleśniki z boczkiem
Daria na śniadanie serwuje boczek i jajka, czyli klasyk inspirowany Ameryką, podany w nowoczesnym wydaniu!

Nadziewane daktyle z boczkiem
Słodki daktyl, słony boczek i chrupiący migdał. Unikalne połączenie, które tworzy przekąskę o niepowtarzalnym smaku.

Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.