Chlebowy suflet z serem • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjne francuskie danie z ubitych żółtek i białek z dodatkiem sera i pieczywa. Serwuj je od razu po upieczeniu.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE BAGIETKĘ KROIMY
w kostkę wielkości ok. 2 CM.
PRZEKŁADAMY DO DUŻEJ
miski, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 15 minut.
W TYM CZASIE
oddzielamy żółtka od białek.
ŻÓŁTY SER TRZEMY
na tarce o grubych oczkach, mieszamy z żółtkami, posiekaną pietruszką i szczypiorkiem oraz przyprawami.
MIKSTURĘ Z ŻÓŁTEK
dodajemy do bagietki z mlekiem i dokładnie mieszamy.
PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO
temperatury 200 stopni.
W MIĘDZYCZASIE FOREMKI
do sufletów smarujemy dokładnie masłem.
BIAŁKA UBIJAMY NA
sztywno, a następnie stopniowo, delikatnie mieszając, dodajemy białka do reszty składników.
MASĘ PRZEKŁADAMY DO
foremek i wkładamy je do piekarnika (na środkowy poziom).
PIECZEMY OK.
45 MINUT, AŻ: wierzch sufletów nabierze złotobrązowego koloru.
WAŻNE, BY PODCZAS
pieczenia nie otwierać drzwi piekarnika!
SERWUJEMY NATYCHMIAST PO
upieczeniu.
BAGIETKA JAK Z
francuskiej piekarni!
RUMIANA, CHRUPIĄCA SKÓRKA
zaprasza, by odkryć pyszne wnętrze – pszenne ciasto, delikatne i mięciutkie.
ŚWIETNA NA KANAPKI
z dżemem, miodem lub twarożkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1472,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
368,2 kcal
Tłuszcz
20,9 g
Węglowodany
25,5 g
Błonnik
19,1 g
Białko
19,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bagietka z francuskim serem i wołowiną
Chrupiąca bagietka z domowym pesto z pietruszki, kawałkami polędwicy wołowej i delikatnym francuskim serem crémeux de Normandie. Skuś się na to pyszne danie i spróbuj nowego sposobu na zapiekankę.

Jaglany crème brûlée
Kinga Paruzel nawet crème brûlée potrafi odchudzić! Przygotowany z kaszy jaglanej na mleczku kokosowym z dodatkiem wanilii i orzeźwiającej pomarańczy!

Sylwestrowe przekąski Karola Okrasy
Roladki, paszteciki, nadziewane ciasto francuskie - łatwe w przygotowaniu przekąski Okrasy nie tylko na sylwestrową noc!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babciny sernik z rodzynkami na spodzie z ciastek korzennych
Próbujesz odtworzyć smak babcinego sernika? Koniecznie wypróbuj przepis Pawła! Ten dekadencki sernik z 10 jajek na korzennym spodzie to spełnienie świątecznych marzeń.

Kurczak po baskijsku z ryżem
Sposób na kurczaka po baskijsku, którego oprawę tworzy delikatny ryż, papryki, pomidory oraz aromatyczne przyprawy.

Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
Muffiny przygotujesz także z mąki orkiszowej! Z dodatkiem orzechów włoskich smakują wyśmienicie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Energetyczne batony
Domowe, energetyczne batony, które możesz zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły!

Golonka w kapuście
Golonka duszona w kapuście to prawdziwa perełka kuchni tradycyjnej, którą bez problemu przyrządzisz w zaciszu swojej kuchni. Miękkie, soczyste mięso, idealnie komponujące się z lekko kwaśną kapustą, to połączenie, które od lat cieszy się uznaniem w polskich domach. Odkryj nasz pyszny sposób na golonkę w kapuście!

Sernik królewski — przepis na sernik z kakaowym spodem
Sernik królewski to prawdziwie wykwintne ciasto, które nie bez powodu zdobyło uznanie w wielu polskich domach. Charakteryzuje się delikatnym, aksamitnym wnętrzem z twarogu, otulonym kruchym, kakaowym ciastem. Jest idealnym wyborem na wyjątkowe okazje. Zrób go razem z nami!