Ciasteczka cytrynowe • przepis • składniki • przygotowanie
Cytryna na słodko, czyli doskonałe ciasteczka z białą czekolada. Sięgnij po przepis Pawła i sprawdź, jak chrupią!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Mąkę, cukier i wiórki kokosowe łączymy w misce. Mieszamy. Dodajemy skórkę startą z cytryny, wyciśnięty z niej sok oraz miękkie masło i ugniatamy, aż składniki się połączą. Dodajemy jajko i żółtko, ponownie ugniatamy na jednolitą masę.
FORMUJEMY I PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasto wyjmujemy na deskę oprószoną mąką. Formujemy dwa wałki, kroimy je na równe części, z których tworzymy kulki by następnie rozgnieść je na płasko. Jeśli ciasto się klei, dodajemy odrobinę mąki.
DEKORUJEMY CIASTECZKA
Ciasteczka polewamyroztopioną białą czekoladąprzelaną do kornetu. Podajemy, gdy czekolada stężeje.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2123,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
424,7 kcal
Tłuszcz
23,6 g
Węglowodany
50,8 g
Błonnik
6,1 g
Białko
6,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łosoś pachnący serem na łożu ze szpinaku
W tym daniu łosoś został potraktowany po królewsku, ułożony na szpinaku i przykryty serem époisses.

Królik w sosie musztardowym z zapiekanką kukurydzianą
To danie z duszonego królika jest znane i cenione we Francji. Przekonaj się, czy Tobie także będzie smakować.

Zupa krem z buraczków
Także ze swojskich buraczków można zrobić pyszną kremową zupę. Wypróbuj nasz przepis. Jest bardzo prosty.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tartofle Nimueny z leśnego królestwa
Przed wyruszeniem w drogę należy przygotować prowiant! Zapiekane owoce ziemi autorstwa Nimueny to sycące uzupełnienie ekwipunku każdego poszukiwacza smaku.

Tort z kremem maślanym i malinami
Biszkopt z konfiturą, kremem na bazie masła i budyniu z dodatkiem malin. Zobacz, jak przygotować tort na każdą okazję!

Banoffee – ciasto z bananami w karmelu
Ciasto banoffee z pewnością zyska fanów zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych! Spód z czekoladowej granoli i banany w karmelu – brzmi pysznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lemoniada arbuzowa
Słodka, lekka i orzeźwiająca – taka jest ta lemoniada. Idealna na upalne dni czy przyjęcia pod chmurką!

Babka na parze
Idealny pomysł na wilgotną, czekoladowo-waniliową babkę na Wielkanoc, którą przygotujesz… na parze! W dodatku dzięki termorobotowi MC Smart zajmie Ci to niezwykle mało czasu i nie będzie wymagać brudzenia wielu naczyń.

Babka na oleju
Czy istnieje bardziej kojarzący się z Wielkanocą wypiek od klasycznej babki? W tej wersji dzięki dodatkowi oleju ciasto pozostaje wilgotne i miękkie przez dłuższy czas, a jego przygotowanie jest dziecinnie proste, więc może być przygotowane zarówno z wyprzedzeniem, jak i na ostatnią chwilę. Zrób z nami puszystą i leciutką babkę!