Ciasto cytrynowe • przepis • składniki • przygotowanie
Sprawdź nasz przepis i przygotuj wyśmienite ciasto cytrynowe. W okamgnieniu cytrynowo-waniliowe aromaty zagoszczą w Twojej kuchni, a przy pomocy termorobota MC Smart zrobisz to ciasto szybko i sprawnie.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI I FORMĘ DO PIECZENIA
Odważamy wszystkie potrzebne składniki. Myjemy i wyparzamy 2 cytryny. Ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.
PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO PIECZENIA
Przygotowujemy formę do pieczenia o średnicy 22-24 cm z kominem w środku. Smarujemy ją delikatnie masłem i oprószamy mąką. Włączamy piekarnik i rozgrzewamy do temperatury 165°C (funkcja: termoobieg).
MIKSUJEMY SKŁADNIKI
Do suchego pojemnika miksującego wsypujemy cukier i miękkie masło. Miksujemy, używającprogramu „własne ustawienia” / czas 1 minuta / obroty 4.Za pomocą łopatki zbieramy masę na dno pojemnika. Zakładamy mieszadło i ponownie miksujemy –program „własne ustawienia” / czas 2 minuty / obroty 5.Ponownie za pomocą łopatki zbieramy masę ze ścianek na dno. Wszystko znowu miksujemy –czas 1 minuta / obroty 3.Podczas miksowania stopniowo dodajemy jajka przez otwór w pokrywie. Ponownie za pomocą łopatki zbieramy masę ze ścianek na dno (masa może wyglądać na zwarzoną, ale tak ma być).
DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Suche składniki mieszamy w jednej misce: mąkę, budyń waniliowy, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Całość wsypujemy do naczynia miksującego i miksujemy przy pomocyprogramu „własne ustawienia” / czas 1 minuta 45 sekund / obroty 3. Za pomocą łopatki ściągamy ze ścianek na dno pozostałą tam masę.
DODAJEMY SOK I SKÓRKĘ Z CYTRYNY
Następnie do uzyskanej masy wlewamy sok i wsypujemy otartą skórkę z cytryny. Wszystko znów miksujemy, używającprogramu „własne ustawienia” / czas 20 sekund / obroty 3. Gotową masę przekładamy do wcześniej przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 50-55 minut w temperaturze 165°C (termoobieg). Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z formy i studzimy.
DEKORUJEMY CIASTO
Wystudzone ciasto dekorujemy cukrem pudrem i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3633,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
302,8 kcal
Tłuszcz
19 g
Węglowodany
29,8 g
Błonnik
0 g
Białko
3,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańska zupa pieczarkowa z czosnkiem
Poznaj przepis Kingi Paruzel na wegańską wersję zupy czosnkowo-pieczarkowej z wegańską śmietaną!

Kurczak po baskijsku z ryżem
Sposób na kurczaka po baskijsku, którego oprawę tworzy delikatny ryż, papryki, pomidory oraz aromatyczne przyprawy.

Precel z łososiem
Precel z łososiem i blanszowanym szpinakiem to świetny pomysł na smakowity początek i koniec dnia. Wystarczy 5 minut i gotowe!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kolorowe lody na patyku bez dodatku cukru
Przepis na przepyszne i orzeźwiające wyjątkowe lody na patyku bez dodatkowego cukru. Sprawdź, jak łatwo zrobić tę przekąskę z wykorzystaniem tylko świeżych owoców i warzyw.

Sałatka gyoza
Azja nie jest wcale tak daleko! Bardzo szybko może znaleźć się na Waszym talerzu. Spróbujcie pyszne i łatwe w przygotowaniu danie idealne na obiad, inspirowane kuchnią azjatycką.

Raita z ogórków i bakłażana
Poznaj przepis na dipy, które doskonale smakują zarówno z mięsem, jak i warzywami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Nadziewane daktyle z boczkiem
Słodki daktyl, słony boczek i chrupiący migdał. Unikalne połączenie, które tworzy przekąskę o niepowtarzalnym smaku.

Keks żurawinowy z orzechami włoskimi
Keks to ciasto wypełnione bakaliami, w tym przypadku żurawiną i orzechami włoskimi. Doskonałe na każdy świąteczny dzień.

Omlet ze szparagami i z fasolką edamame
Pyszny omlet pełen zielonych warzyw i ziół to świetny pomysł na śniadanie. Koniecznie wypróbuj najnowszy przepis Kingi na dobry dzień!