Filet mignon – przepis na idealne mięso • przepis • składniki • przygotowanie
Filet mignon to francuska nazwa dla środkowej, delikatnej części polędwicy wołowej, która zachwyca swoim smakiem i aromatem. To danie, które często kojarzy się z eleganckimi restauracjami, można w równie pyszny sposób przyrządzić także w domowym zaciszu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania filet mignon jak najlepsi szefowie kuchni!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Mięso wyciągnij z lodówki i opakowania i daj mu odpocząć przez 30-40 minut. W tym czasie powinno nabrać temperatury pokojowej. Jeśli widzisz gdzieś błonki i żyłki, wytnij je przed przejściem do smażenia.
DOPRAWIAMY MIĘSO
Gotowe kawałki polędwicy starannie natrzyj oliwą, a potem dopraw solą i pieprzem. Czynność powtórz z obu stron. Pozostaw mięso na co najmniej 15 minut, aby składniki mogły wniknąć w mięso.
SMAŻYMY STEKI
Rozgrzej patelnię do wysokiej temperatury, a następnie ułóż na niej steki. Smaż bez dotykania mięsa po 3-4 minuty na stronę (w ten sposób uzyskasz stek o stopniu wysmażenia medium). Podsmaż mięso także po bokach, aby zamknąć wszystkie pory.
BASTUJEMY STEKI
Pokrój lub porwij zioła na mniejsze kawałki. Zmniejsz temperaturę kuchenki, a następnie dodaj na patelnię masło oraz zioła. Przechyl lekko patelnię do boku, aby zagarnąć większą jego ilość na łyżkę. Roztopionym masłem wraz z ziołami polewaj steki od góry w energiczny sposób, pozwalając, aby masło spływało po całej jego powierzchni. Ten proces polewania mięsa tłuszczem podczas smażenia nosi nazwę bastowania. Powinno ono trwać ok. 2 minut.
ODKŁADAMY STEKI, BY ODPOCZĘŁY
Ułóż wysmażone steki na talerzu i daj im chwilę odpocząć (ok. 4 minuty), aby soki mogły z nich spłynąć.
SERWUJEMY STEKI
Steki ściągnij z talerza, a następnie przełóż na talerze do serwowania z wybranymi dodatkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1816,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
908,4 kcal
Tłuszcz
63,1 g
Węglowodany
45,2 g
Błonnik
30 g
Białko
49,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapka jak śliwka w pasztet
Śliwka to idealny dodatek do pasztetu, a razem stworzą wspaniałe wypełnienie smakowitej kanapki. Spróbuj!

Mega muffinki czekoladowe
Wielka babeczka dla wielkich łasuchów, którą upieczesz w kilka chwil. Prosty i pyszny deser o mocno czekoladowym smaku.

Galettes z grzybami i szynką
Galletes to pyszna alternatywa dla klasycznych naleśników. Możesz codziennie przygotować je z innymi dodatkami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Naked cake z gofrów orzechowych
Szukasz pomysłu na szybki tort? Zajrzyj do przepisu Pawła Małeckiego na tort z gofrów orzechowych, z dodatkiem bitej śmietany i owoców.

Brownie kokosowe
Paweł nieco odszedł od klasyki i przygotował brownie z dodatkiem masy kokosowej!

Sernik z wiśniami
Klasyczne ciasto z dodatkiem soczystych wiśni udekorowane pianą z białek i cukrem pudrem. Smak, którego się nie zapomina!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Energetyczne batony
Domowe, energetyczne batony, które możesz zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły!

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Polędwiczki w sosie własnym to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatne mięso polędwicy, duszone w aromatycznym sosie, staje się soczyste i pełne głębi smaku. Odkryj, jak krok po kroku, zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie własnym!

2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora
Fitsposób na pizzę? Zrób spód z brokułu lub kalafiora! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel!