Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango • przepis • składniki • przygotowanie
To najlepsze wegańskie ciasto, jakie można sobie wyobrazić! Cudownie słodkie, z ekstremalnie kokosowym kremem. Jest lekkie, bo słodzone ksylitolem!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY MLECZKO KOKOSOWE I OCET
Do misy Monsieur Cuisine Connect wlewamy mleczko kokosowe i ocet. Mieszamy na obrotach o prędkości 2 przez ok. 10 sekund. Odstawiamy na 5 minut na czas tworzenia się wegańskiego kefiru.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI CIASTA
Dodajemy oba rodzaje mąki, ksylitol, oliwę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Mieszamy przez 15 sekund na obrotach o prędkości 4.
PIECZEMY CIASTO
Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto i pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Czy jest już gotowe, sprawdzamy patyczkiem lub wykałaczką. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Do misy Monsieur Cuisine Connect wlewamy 1 szklankę mleczka kokosowego i ksylitol. Podgrzewamy przez 2 minuty do temperatury 100°C na obrotach o prędkości 2.
DODAJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ MLECZKA KOKOSOWEGO I KSYLITOL
W szklance łączymy pozostałą część mleczka kokosowego z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do misy. Ponownie doprowadzamy do temperatury 100°C i gotujemy do momentu zgęstnienia masy. Mieszamy przez 2 minuty na obrotach o prędkości 2.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI KREMU
Do misy dodajemy wiórki kokosowe oraz sok z limonki. Całość mieszamy przez 10 sekund na obrotach o prędkości 2. Masę przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia.
SKŁADAMY CIASTO
Krem nakładamy na ciasto. Mango obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Każdy z nich składamy w rożek i układamy na kremie. Posypujemy listkami mięty i pokruszonymi płatkami migdałowymi.
MIESZAMY MLECZKO KOKOSOWE I OCET
Do misy miksera wlewamy mleczko kokosowe i ocet. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na 5 minut na czas tworzenia się wegańskiego kefiru. Następnie dodajemy oliwę i mieszamy.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI CIASTA
Do drugiej miski przesiewamy oba rodzaje mąki. Dodajemy ksylitol, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszamy i dodajemy do misy z mokrymi składnikami. Mieszamy do momentu powstania jednolitego ciasta.
PIECZEMY CIASTO
Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto i pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Czy jest już gotowe, sprawdzamy patyczkiem do ciasta. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
ZAGOTOWUJEMY MLECZKO KOKOSOWE Z KSYLITOLEM
W rondelku zagotowujemy na małym ogniu szklankę mleczka kokosowego wymieszaną z ksylitolem.
DODAJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ MLECZKA KOKOSOWEGO I KSYLITOL
W szklance łączymy pozostałą część mleczka kokosowego z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do gotujących się składników. Cały czas mieszając, czekamy, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z gazu.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI KREMU
Dodajemy wiórki kokosowe oraz sok z limonki. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
SKŁADAMY CIASTO
Krem nakładamy na ciasto. Mango obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Każdy z nich składamy w rożek i układamy na kremie. Posypujemy listkami mięty i pokruszonymi płatkami migdałowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3647,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
455,9 kcal
Tłuszcz
28,7 g
Węglowodany
69,6 g
Błonnik
2 g
Białko
4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort cynamonowo-makowy
Nasz cukiernik zamknął aromat świąt w kulistym torciku. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Marmolada z pomarańczy
Doskonały dodatek do ciast, herbaty i deserów. Kuszący zapach i smak pomarańczy zamknięte w domowej spiżarni.

Szynka w glazurze miodowo-porzeczkowej
Szynka w glazurze zachwyca lekko słodkim smakiem. Idealnie podczas świątecznego obiadu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Biszkopt z truskawkami
Biszkopt z truskawkami to niepozorne ciasto, które rewelacyjnie sprawdza się na każdą porę roku. Lekkie ciasto i świeże owoce to ponadczasowe połączenie, które zachwyca swoim smakiem każdego, kto je spróbuje. Chcesz poznać przepis na najlepszy, leciutki biszkopt z truskawkami? Koniecznie sprawdź nasz przepis!

Czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami
Lekki i kremowy mus czekoladowy, czyli czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami. Ten przepis koniecznie musisz wypróbować!

Łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście
Polska wersja francuskiego choucroute. Jednogarnkowe treściwe danie do przygotowania w zaledwie kilka chwil!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowane bataty z sosem chimichurri
Słodkie ziemniaki i ziołowo-pikantny sos to idealne zestawienie. Podaj bataty z sosem chimichurri w formie sałatki na ciepło lub potraktuj je jako dodatek do dań z grilla!

Ciasteczka bakaliowe
Zobacz, jak połączenie różnych odmian orzechów i suszonych owoców zamienić w pyszne i chrupiące ciastka! Paweł Małecki już wie i chętnie dzieli się swoim przepisem!

Deser z tapioką
Pudding z tapioki to pyszny pomysł na deser, który doskonale sprawdzi się w letnie dni. Idealny do spożywania na zimno, z dodatkiem ulubionych owoców.