Drożdżowa gwiazda z makiem i bakaliami • przepis • składniki • przygotowanie
Aromat drożdżowego ciasta i smak makowego nadzienia to słodka zapowiedź Świąt! Upiecz gwiazdę według przepisu Pawła, by poczuć je w swojej kuchni!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWO-BAKALIOWA
Masę makową łączymy w misce ze skórką pomarańczową, białkami i posiekanymi orzechami włoskimi. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy.
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Drożdże ucieramy w miseczce z cukrem i cukrem wanilinowym, a mleko lekko podgrzewamy do temperatury ok. 40°C.
WYRABIAMY CIASTO
Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy sól, żółtka, nasionka z laski wanilii i skórkę startą z pomarańczy. Ciasto wyrabiamy, aż składniki się połączą. Dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto, podsypując je mąką do momentu, aż zacznie odklejać się od ręki.
TWORZYMY WARSTWY GWIAZDY
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagniatamy je na desce oprószonej mąką i dzielimy na 3 równe części. Z każdej z nich formujemy kulkę, którą następnie rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy ok. 30 cm i grubości ok. 3-4 mm.
FORMUJEMY GWIAZDĘ
Na środku placka umieszczamy kokilkę o średnicy ok. 7 cm i lekko dociskamy ją do ciasta. Za pomocą bardzo ostrego noża dzielimy ciasto na 4 części, a każdą ćwiartkę – na 4 równe trójkąty.
PIECZEMY I DEKORUJEMY GWIAZDĘ
Uformowaną gwiazdę przekładamy na blachę, smarujemy z wierzchu białkiem, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4683,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
292,7 kcal
Tłuszcz
11,4 g
Węglowodany
37,9 g
Błonnik
8,1 g
Białko
8,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z sosem dyniowym alla carbonara
Jajka, guanciale i parmezan – to carbonara, prawda? A jednak nie! Dzięki dodatkowi dyni powstaje raczej dyniowa carbonara, czyli idealne połączenie na jesienny obiad i nie tylko!

Risotto z kurczakiem
właśnie tam powstało połączenie kremowego ryżu, soczystego kurczaka, wytrawnego wina,

Flaki po włosku
Miłośników flaków do sięgnięcia po to danie nie trzeba szczególnie namawiać, a każdy, kto jest do nich nastawiony sceptycznie, polubi je, gdy tylko spróbuje tego wyjątkowej propozycji we włoskim stylu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik z marakują
Sernik z nutą egzotycznej marakui na orzechowym spodzie? Daria Ładocha ma na niego niezawodny przepis!

Pieczony indyk cajun
Upiecz indyka przyprawionego mieszanką ziół charakterystyczną dla kuchni cajun i przekonaj się, jakie to jest pyszne.

Warstwowa panna cotta
Panna cotta to znany deser, który Paweł przygotował w nowej, zaskakującej odsłonie. Wypróbuj przepis na warstwową panna cottę i ciesz się jej śmietankowo-owocowym smakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dacquoise orzechowo-truskawkowy
Przepyszny torcik z orzechów laskowych z kremem o delikatnym smaku cytryny i wanilii i ze świeżymi truskawkami.

Pieczony kurczak z jabłkami i rodzynkami
Pomysł na rodzinny obiad? Delikatne mięso kurczaka z chrupiącą skórką, przyrządzone w towarzystwie jabłek i przypraw.

Amaretti z ganaszem czekoladowym
Poznaj przepis na doskonałe amaretti z ganaszem czekoladowym. Paweł Małecki dzieli się swoją recepturą w Kuchni Lidla!