Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem • przepis • składniki • przygotowanie
Idealny dodatek do ciast, deserów i pieczywa. Przechowywany w domowej spiżarni przypomni o ciepłych, słonecznych dniach.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 26
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE BRZOSKWINIE OBIERAMY,
pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki.
PRZEKŁADAMY DO GARNKA
lub na głęboką patelnię.
GOTUJEMY OWOCE NA
małym ogniu, aż puszczą sok.
DODAJEMY CUKIER, SOK
z cytryny , cynamon i cukier wanilinowy.
GOTUJEMY NA MAŁYM
ogniu, aż brzoskwinie zaczną się rozpadać.
TRZYMAMY GARNEK NA
ogniu jeszcze przez 30 minut.
OD CZASU DO
czasu mieszamy dżem, by nie przywarł do dna.
GOTOWY DŻEM PRZEKŁADAMY
do wyparzonych słoiczków.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1281,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
49,3 kcal
Tłuszcz
0,1 g
Węglowodany
12,5 g
Błonnik
0,6 g
Białko
0,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Torciki z nadzieniem z czerwonych owoców
Kiedy sezon na świeże owoce się kończy, czas na deser z mrożonymi. Kruche ciasto wypełnione gęstą masą budyniową pełną owoców.

Ciasto chałwowe Elida
Na taki wypiek skusi się nie tylko Grek! Puszysty biszkopt z masą chałwową i truskawkową konfiturą to sama słodycz!

Zupa z porów i pieczarek z serem pleśniowym
Zupa z porów i pieczarek z aromatycznym serem pleśniowym rozgrzeje w każdy jesienny wieczór!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Spaghetti à la carbonara
Włoski makaron w jednej ze swoich najpopularniejszych odsłon. Jest sycący, prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny!

Żółte curry po tajsku
Żółte curry po tajsku to aromatyczne danie, które zachwyca swoim bogatym smakiem i intensywnym kolorem. To idealny wybór na obiad dla miłośników kuchni azjatyckiej, a jego przyrządzenie w domowych warunkach nie wymaga dużego wysiłku. Przygotujmy razem to pyszne danie!

Tabbouleh z krewetkami, ananasem i suszonymi pomidorami
Sałatka w bliskowschodnim stylu z kaszą jaglaną, warzywami i krewetkami świetnie sprawdzi się w roli imprezowej przekąski. Sprawdź, jak smakuje i prezentuje się na stole!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jajka po wiedeńsku z kremem z rzeżuchy i tostowymi paluszkami
Krem z rzeżuchy i tostowe paluszki to świetne dodatki do jajek. Wypróbuj koniecznie!

Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.

Pistacjowe semifreddo z ricottą
Semifreddo przypomina lody, więc doskonale sprawdzi się podczas letnich dni. Jeśli jesteś fanem pistacji, koniecznie musisz przygotować ten deser!