Eton mess – przepis na angielski deser • przepis • składniki • przygotowanie
Eton mess – to jeden z tych najbardziej znanych, brytyjskich deserów, który raczy smakoszy swoją delikatnością i harmonijnymi smakami. W tym uroczym, ale niezwykle kuszącym deserze znajdziesz zaledwie kilka składników – soczyste truskawki, bitą śmietanę i kruchą bezę, które razem tworzą prawdziwe arcydzieło sztuki kulinarnej. Odkryj nasz przepis na Eton mess!

Czas przygotowania
200 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PIANĘ BIAŁKOWĄ
Wlej białka do misy miksera. Dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
DODAJEMY DROBNY CUKIER
Zmniejsz nieco obroty miksera i cały czas mieszając, zacznij dodawać drobny cukier. Piana po chwili ubijania powinna zgęstnieć i stać się błyszcząca.
DODAJEMY CUKIER PUDER
Pod sam koniec miksowania dodaj także cukier puder. Zmiksuj na gładką masę.
PIECZEMY BEZĘ
Gotową masę bezową przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmaruj ją równomiernie, ale nie musisz formować idealnego prostokąta – beza i tak będzie kruszona. Wstaw blachę do pieca. Piecz przez ok. 1,5 godziny, a po wypieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw bezę do wystygnięcia. Po około 30 minutach możesz wyjąć blachę i pozwolić bezie wystygnąć całkowicie na kuchennym blacie.
PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI
Umyj i osusz na durszlaku wszystkie truskawki, a następnie pozbaw je szypułek i pokrój w mniejsze kawałki (np. ćwiartki). Wsyp truskawki do miski, a następnie wymieszaj z drobnym cukrem. Miskę z owocami odstaw na bok na 15 minut.
UBIJAMY ŚMIETANĘ
Do umytej misy miksera wlej bardzo schłodzoną śmietanę, a następnie dodaj do niej odrobinę cukru pudru. Całość ubij na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodaj do niej ziarenka wyciągnięte z lasek wanilii.
PODAJEMY DESER
Gdy beza wystygnie, a wszystkie składniki są już odpowiednio przygotowane, czas na serwowanie deseru. Ułóż w wybranych naczyniach warstwy z kremu, pokruszonej drobno bezy oraz truskawek. Jeśli naczynie jest wysokie, możesz pokusić się o nałożenie kolejnej warstwy. Deser podawaj w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzony. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2396,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
399,5 kcal
Tłuszcz
19,6 g
Węglowodany
54,5 g
Błonnik
2,3 g
Białko
4,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka porowa z chlebem i szynką
Por w śmietanie zawsze smakuje doskonale, a zapieczony z serem, szynką i pszenno-żytnim chlebem wprost idealnie!

Toscakaka z migdałami i dżemem z borówek
Słodkie migdały w karmelu i sól morska – skandynawskie połączenie smaków, które sprawdzi się również na Twoim stole.

Ciasto „truskawki w czekoladzie”
Ciasto „truskawki w czekoladzie” przygotujesz z kilku składników, a efekt będzie zwalać z nóg. Cienki chrupiący spód i kremowa, aksamitna masa, w której kryją się soczyste truskawki, zachwycą każdego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort Sachera
Tort Sachera to klasyczny wiedeński deser, który zachwyca swoją intensywną czekoladową nutą i subtelnym nadzieniem z morelowej konfitury. Jego wyjątkowy smak, połączenie delikatnego biszkoptu i aksamitnej polewy, sprawia, że wiele osób podróżuje do Wiednia właśnie po to, aby go spróbować. Zrób z nami ten legendarny tort w domowych warunkach!

Puszyste ciasto z borówkami
Kakaowe ciasto z borówkami oraz puszystą waniliową pianką zachwyci Twoich gości! Upiecz pyszny placek razem z Pawłem!

Grillowane piersi kurczaka w marynacie jogurtowej
Pachnące i złociste mięso drobiowe z grilla. Smakuje doskonale z warzywami pieczonymi na ruszcie i sosami jogurtowymi.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Smażone liczi w cieście z pieprznym majonezem
Owoce z majonezem? Tak! Spróbuj smażonych w cieście owoców liczi, a przekonasz się jak dobrze się ze sobą komponują.

Roladki z szynki w sosie grzybowym
Soczyste mięso na ziemniaczanym purée polane sosem z suszonych grzybów i owoców. Tradycja w nowoczesnym wydaniu!

Dacquoise orzechowe
Dacquoise to typowo francuski deser. Wypróbuj ten przepis i przygotuj własną migdałowo-orzechową słodkość.