Filet z łososia z kaszą jęczmienną i kremem z kalafiora • przepis • składniki • przygotowanie
Soczysta ryba marynowana w kolendrze, podana z gęstym, apetycznym sosem warzywnym, kaszą i paprykowym pesto. Pycha!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ
moździerz folię spożywczą blender * Zanim zaczniemy: 2 papryki polewamy niewielką ilością oleju rzepakowego, nacieramy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na mniej więcej 25 minut.
NASTĘPNIE PAPRYKĘ ZAWIJAMY
w folię spożywczą i odstawiamy.
* UGOTUJ 150
g kaszy jęczmiennej (w wodzie z 1 liściem laurowym).
PURÉE Z KALAFIOREM
Umyty kalafior kroimy na mniejsze kawałki (wycinamy jego najtwardsze części, nie używamy ich).
WRAZ Z POKROJONYMI
na mniejsze części, obranymi ziemniakami wrzucamy go do gotującej się, osolonej wody (ilość wody w garnku powinna być na tyle odpowiednia, by zakryć całość).
GOTUJEMY OK.
10-15 MINUT POD
przykryciem, do miękkości.
PO UGOTOWANIU ODLEWAMY
cześć wody z garnka i miksujemy na gładką masę.
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ
ilością mielonego białego pieprzu, szczyptą soli, 3-4 łyżkami słodkiej śmietany, posiekanym imbirem i miodem.
PO ZAGOTOWANIU DODAJEMY
sok z cytryny.
NASTĘPNIE DODAJEMY 2-3
kosteczki lekko zmrożonego masła, dzięki czemu całość nabierze aksamitnego smaku. WSZYSTKO ENERGICZNIE: mieszamy.
ŁOSOŚ KOLENDRĘ UCIERAMY
w moździerzu.
DODAJEMY STARTĄ SKÓRKĘ
z 1/2 cytryny, ok.
2-3 ŁYŻEK OLIWY
i posiekany drobno 1 ząbek czosnku.
CAŁOŚĆ UCIERAMY.
TAK PRZYGOTOWANĄ MARYNATĄ
polewamy oczyszczone i pozbawione skóry filety z łososia, obtaczając je z każdej strony.
ODSTAWIAMY NA 10-15
minut, w temperaturze pokojowej.
NASTĘPNIE SMAŻYMY ŁOSOSIA
na patelni grillowej.
DODAJEMY ROZGNIECIONY ZĄBEK
czosnku, kilka gałązek świeżego rozmarynu oraz pokrojoną na kawałki pozostałą cytrynę.
SMAŻYMY 2-3
minuty.
PESTO Z PAPRYKI
i pomidorów Upieczoną uprzednio paprykę obieramy ze skórki.
NASTĘPNIE KROIMY W
drobną kostkę i umieszczamy w miseczce.
DODAJEMY POKROJONE W
drobną kostkę suszone pomidory i posiekany ząbek czosnku.
DO CAŁOŚCI DODAJEMY
niewielką ilość oliwy z suszonych pomidorów, niewielką ilość soku z cytryny, szczyptę soli i białego pieprzu oraz świeżą, pokrojoną w cienkie paseczki bazylię.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
KASZA W GARNKU
podgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów.
DODAJEMY 1 ROZGNIECIONY
ząbek czosnku, ugotowaną kaszę jęczmienną, kilka posiekanych suszonych pomidorów, niewielką ilość soku z cytryny, bazylię, sól, biały pieprz oraz łyżeczkę miodu.
CAŁOŚĆ GOTUJEMY I
energicznie mieszamy.
PONOWNIE DODAJEMY 2
łyżeczki miodu oraz minimalną ilość soku z cytryny.
DO SOSU KALAFIOROWEGO,
który wykładamy na talerz, dodajemy kaszę, na to wykładamy łososia, a na końcu przygotowane pesto z papryki.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3801,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
950,4 kcal
Tłuszcz
46,6 g
Węglowodany
81,7 g
Błonnik
56,0 g
Białko
56,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Miniserniczki bez laktozy
Przez żołądek do serca z walentynkowym przepisem Kingi na serniczki bez laktozy! Wypróbuj łatwy w przygotowaniu przepis!

Schab ze smażonymi bananami
Schab podany z bananami oraz słodką salsą z warzyw i owoców mango. Pomysł na mięso w egzotycznym stylu.

Pasztet z indyka
Pasztet z indyka z wątróbką, aromatycznymi dodatkami i przyprawami to gwarantowany hit na specjalne okazje. Przygotuj go na Wielkanoc i ciesz się domowymi przysmakami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka z batatów
Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Zapiekanka z batatów z dodatkiem dipu z orzechów nerkowca to propozycja, którą musisz wypróbować!

Najlepsza sałatka z tortellini
Małe, delikatne pierożki z nadzieniem, czyli tortellini to doskonały dodatek do sałatki. Świeże

Kokosowa zupa curry z marchewką
Zupa krem w zupełnie nowym, egzotycznym wydaniu – z wiórkami i mlekiem kokosowym, przyprawiona aromatyczną pastą curry.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem
Domowe drożdżówki to świetny dodatek do kawy lub herbaty. A jeśli dodamy do niech jeszcze karmelizowany rabarbar, to stworzymy połączenie idealne! Upieczcie pyszne drożdżówki razem z Pawłem!

Warzywa z hummusem i salsą pomidorową
Pieczone warzywa sezonowe, do tego aromatyczny, domowy humus i salsa pomidorowa. Talerz pełen warzyw o doskonałym smaku.

Pierogi z mięsem
Pierogi z wyjątkowym nadzieniem z wołowiny i udek kurczaka z dodatkiem aromatycznych warzyw i przypraw. Pyszna alternatywa dla tradycyjnych pierogów w stylu kuchni polskiej.