Frytki z sosem serowym • przepis • składniki • przygotowanie
Potrzebujecie przekąski dla gości albo chcecie coś przekąsić, gdy macie wolne chwile? Mamy pod ręką przepis Kingi na wyśmienite frytki z sosem serowym. Wypróbujcie i przekonajcie się, jakie to proste do przygotowania. Proste, jak te frytki!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY FRYTKI
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy równomiernie mrożone frytki. Pieczemy frytki około 10 minut, po czym przewracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut. Kiedy będą odpowiednio zarumienione, wyjmujemy je z piekarnika i posypujemy mieszanką soli i papryki.
PRZYGOTOWUJEMY SOS SEROWY
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondelku na średnim ogniu roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy przez około minutę, aż utworzy się jasna zasmażka. Stopniowo wlewamy śmietanę, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy starty ser cheddar, sól i gałkę muszkatołową. Mieszamy, aż ser się roztopi i sos stanie się gładki.
PRZYGOTOWUJEMY DANIE
Frytki dzielimy na porcje, polewamy przygotowanym wcześniej sosem, posypujemy posiekaną cebulą dymką oraz papryczką chili i podajemy danie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1282,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
641,1 kcal
Tłuszcz
42,1 g
Węglowodany
46,5 g
Błonnik
1,1 g
Białko
17,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Angielski przysmak owocowy
Uwielbiasz morele? Na pewno przypadnie Ci do gustu nowy przepis na proste w wykonaniu angielskie ciasto.

Grzybki
Zaskocz gości słodkimi grzybkami! Dwa rodzaje ciasta, polewa czekoladowa i krem cytrynowy sprawią, że będą oczarowani.

Ciasto dyniowe
Dynia smakuje doskonale zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich wypiekach! Poznaj przepis na ciasto dyniowe z aromatem korzennych przypraw.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowane tofu na bagietce z ziarnami
Tofu na bagietce to wyśmienite połączenie i smaczna przekąska. Spróbuj koniecznie!

Sorbet z czarnej porzeczki z melisą cytrynową
Pyszne lodowe orzeźwienie na gorące dni: soczysty kolor i smak owocowego sorbetu połączony z delikatną nutą cytrynową.

Hummus z pająkami z ciasta francuskiego
Efektowna i pyszna przekąska na imprezę na halloween lub na inną okazję – dwa rodzaje hummusu z uroczymi pająkami z ciasta francuskiego. Prosty przepis, a rezultat zachwyca wyglądem i smakiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekana bagietka ze szpinakiem
Chrupiące pieczywo z rumianą skórką wypełnione lekko pikantnym farszem. Pięknie pachnie i smakuje doskonale!

Sznycle z indyka z kapustą i kumkwatem
Szukasz pomysłu na tradycyjny obiad w nowej odsłonie? Wypróbuj przepis na sznycle z indyka z kapustą kiszoną z dodatkiem kumkwatów!

Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
Nie bój się urozmaicania klasyki. Spróbuj crème brûlée w zupełnie nowym wydaniu – z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem!