Gnocchi dyniowe • przepis • składniki • przygotowanie
Gnocchi to włoski odpowiednik naszych rodzimych kopytek. Delikatne wnętrze kluseczek łączy się z wieloma dodatkami i różnorodnymi sosami. Do tradycyjnego przepisu na ciasto na bazie ziemniaków często dodaje się inne składniki, np. dynię. Wypróbuj to smaczne połączenie razem z nami!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY DYNIĘ I ZIEMNIAKI
Dynię przekrój na ćwiartki i obierz ze skóry. Warzywo pokrój na drobną kostkę i zważ — jeśli dyni jest więcej niż 300 g, odłóż nadmiar na bok. Możesz schować go do lodówki i zużyć do innego dania albo zamrozić. Ziemniaki także obierz i pokrój w drobną kostkę.
GOTUJEMY DYNIĘ I ZIEMNIAKI
Do garnka wlej wodę (ok. 500 ml), posól ją (ok. 2 g) i wrzuć dynię. Gotuj ją przez ok. 6-7 minut, a następnie dodaj ziemniaki. Gotuj warzywa, aż staną się miękkie, a następnie odcedź je i wystudź.
BLENDUJEMY MASĘ
Do kielicha blendera wrzuć wystudzone warzywa i zblenduj na gładką masę.
WYRABIAMY CIASTO
W dużej misce wymieszaj masę warzywną z jajkiem i solą. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj do masy mąkę i wyrabiaj ciasto rękoma. Ciasto po chwili powinno stać się elastyczne, ale nie lepkie.
FORMUJEMY KLUSECZKI
Podsyp blat odrobiną mąki, a następnie podziel ciasto na mniejsze kawałki. Z tych kawałków uformuj wałki o grubości ok. 2,5-3 cm. Pokrój je na mniejsze kawałki, a następnie na każdym z nich zrób widelcem delikatne, ozdobne wgłębienia.
GOTUJEMY GNOCCHI
Do garnka wlej wodę i ustaw na kuchence. Gdy woda zacznie wrzeć, posól ją i zacznij powoli wrzucać kluseczki. Gotuj przez 3-4 minuty (aż wypłyną na wierzch). Odlej 60 ml wody z garnka, a resztę wylej i przecedź kluseczki. Możesz przejść do przygotowywania sosu.
PODGRZEWAMY BULION
W małym garnuszku podgrzej bulion.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
W rondlu rozpuść masło na średnim ogniu, poczekaj, aż zacznie się pienić. Zacznij dodawać bulion do masła, powoli, cały czas mieszając.
PRZYPRAWIAMY
Sos przypraw solą i pieprzem, a następnie dodaj do niego jeszcze wodę z gotowania gnocchi, która dodatkowo go zagęści. Wymieszaj i gotuj przez 4-5 minut na małym ogniu.
WYKAŃCZAMY DANIE
Do gotowego sosu dodaj gnocchi, zamieszaj i podduszaj je przez kilka minut. Gdy kluseczki całe pokryją się sosem, możesz przełożyć je na talerze.
SERWUJEMY GNOCCHI Z SOSEM SEROWYM
Wyłóż kluseczki na talerze i posyp startym parmezanem. Danie jest gotowe do podawania!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2283,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
570,8 kcal
Tłuszcz
21,3 g
Węglowodany
76,2 g
Błonnik
2,8 g
Białko
15,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

New York pizza – przepis na pizzę w stylu nowojorskim
Chociaż za światową stolicę pizzy uważa się Włochy, to także w USA cieszy się ona ogromną popularnością, zwłaszcza ta w stylu nowojorskim. Chrupiące ciasto z miękkim środkiem, aromatycznym sosem, dużą ilością sera i tłustym pepperoni to klasyka. Jak zrobić tę znaną ze srebrnego ekranu pyszną pizzę? Poznaj nasz sposób na pizzę w stylu nowojorskim!

Strucla makowo-orzechowa
Strucla na cieście drożdżowym wypełniona słodką masą z maku, orzechów, miodu i rodzynek. Smakowity sposób na makowiec!

Ciabatta z pesto i grillowanym kurczakiem
Ciabatta prosto z grilla, czyli wyjątkowa kanapka we włoskim stylu, która idealnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Przygotuj ją i przekonaj się, jak dobrze smakuje!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Udka perliczki z pomarańczą i rozmarynem
Pachnąca rozmarynem złocista perliczka, idealnie skomponowana ze smakiem świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.

Polędwiczki w sosie pieczarkowym po prowansalsku
Mięso w delikatnym sosie, pożywna kasza i surówka. Proste danie, w którym rozsmakuje się cała rodzina!

Tort naleśnikowy XXL
Ułożone warstwowo naleśniki z masą twarogową i gęsta polewa z czekolady. Imponujący sposób na podanie prostego dania!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pesto z liści rzodkiewki
Pesto z liści rzodkiewki to niezwykle interesująca wariacja na temat klasycznego, zielonego pesto. Delikatne liście rzodkiewki świetnie komponują się z oliwą, parmezanem oraz orzeszkami nerkowca. Pesto zrobione z liści rzodkiewki to doskonały przykład na kreatywność współczesnych szefów kuchni, którzy gotują w duchu zero waste. Poznaj prosty przepis na aromatyczne pesto z liści rzodkiewki.

Pasta kanapkowa z tofu i botwinką
Jak szybko przygotować pastę kanapkową z tofu i botwinką? Kinga już spieszy z pomocą! Poznajcie jej przepis na delikatną, pożywną i smaczną pastą. Dzięki użyciu termorobota MC Smart zrobisz ja naprawdę w kilka chwil.

Kompot zimowy
Pełen owoców, żurawiny i aromatycznych przypraw kompot zimowy rozgrzeje każdego w chłodne dni. Zobacz, jak łatwo przygotować ten pyszny i bogaty w witaminy napój. Skorzystaj z naszego przepisu, który idealnie wpisuje się w zimowy klimat.