Grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis Okrasy na pyszne żeberka grillowane w kwasie chlebowym, podane z plackami ziemniaczanymi!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
DUSIMY ŻEBERKA W KWASIE CHLEBOWYM
Żeberka doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę i czosnek siekamy i przesmażamy. Żeberka zalewamy kwasem chlebowym wraz z octem. Dodajemy cebulę z czosnkiem. Do naczynia wrzucamy gałązki rozmarynu, miód oraz posiekaną papryczkę chili. Żeberka dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie zlewamy sos do małego garnka, dodajemy do niego 100 g masła i na małym ogniu redukujemy aż do gęstej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Żeberka grillujemy na ruszcie lub patelni grillowej.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5124 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
854 kcal
Tłuszcz
40,1 g
Węglowodany
62,7 g
Błonnik
25,2 g
Białko
25,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Marynata grillowa do ryby
Co najlepiej doprawi grillowe dania? Oczywiście pyszna marynata! Koniecznie wypróbuj nasz przepis na marynatę z cytryną, która jest idealna do ryb.

Muffiny jabłkowe z karmelem
Masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj połączenie jabłek i karmelu zamknięte w małych muffinach!

Krem ziemniaczany z kurkami
Krem ziemniaczany, który dzięki dodatkowi kurek smakuje jak koniec lata. Prosty, pyszny, lekko rozgrzewający i wykorzystujący sezonowe produkty. Jednym słowem: idealny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chleb orkiszowo-amarantusowy z orzechami włoskimi
Masz ochotę na chleb własnej roboty? Wypróbuj nasz przepis na domowy chleb z amarantusem i orzechami włoskimi.

Chleb gryczany z miodem
Mało co sprawia taką przyjemność jak pajda ciepłego chleba z masłem! Spróbuj chleba na mące gryczanej z dodatkiem suszonych żurawin, nasion amarantusa i solidnej porcji miodu.

Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
Domowy obiad inny niż zwykle? Na specjalną okazję podaj pieczeń z dzika w sosie myśliwskim, która świetnie komponuje się z pyzami i surówką z modrej kapusty. Pycha!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Schabowy tonkatsu z ryżem z edamame
Spróbuj kotleta schabowego w japońskim wydaniu. Wyjątkowo chrupiący, podany z ryżem z fasolką edamame i pełnym smaku sosem, zachwyca od pierwszego kęsa.

Faszerowane liście winogron
Kuchnia arabska pełna jest przypraw i wyraźnych smaków! Spróbuj liści winogron faszerowanych ryżem z dodatkiem mięty, szafranu i rodzynek.

Tarta z morelami i kremem lawendowym
Zobacz, jak łatwo przygotować słodką tartę z morelami. To doskonały deser na zakończenie każdego dnia.