Gulasz węgierski • przepis • składniki • przygotowanie
Wołowina, warzywa i odrobina cierpliwości – to sprawdzony przepis na doskonały gulasz!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA I MIĘSO
Mięso kroimy w kostkę (1 x 1 cm). Cebulę i paprykę kroimy w kostkę (2 x 2 cm). Czosnek drobno siekamy, pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Marchew kroimy w kostkę.
GOTUJEMY GULASZ
Mięso oprószamy mąką i przesmażamy na smalcu na brązowy kolor. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy paprykę mieloną (i słodka, i ostrą) i koncentrat. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy pomidory z puszki i skórkę otartą z cytryny. Dusimy przez ok. 10 minut, w razie potrzeby podlewamy wodą. Całość dodajemy do mięsa. Dolewamy wody, tak aby pokryła całkowicie mięso. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy do miękkości przez ok. 1,5 godziny.
DOPRAWIAMY GULASZ
Marchew przesmażamy na patelni i dodajemy do gotującego się mięsa. 20 minut przed końcem gotowania do gulaszu dodajemy przesmażoną paprykę i pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
913,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
152,2 kcal
Tłuszcz
3,8 g
Węglowodany
29,2 g
Błonnik
6,7 g
Białko
6,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gulasz z sarny z kluskami śląskimi
Aromatyczny gulasz z sarny i kluski śląskie to klasyka w najlepszym wydaniu według Karola Okrasy!

Placek po węgiersku
Placek po węgiersku to tradycyjne danie, które wbrew nazwie, wcale nie pochodzi z Węgier. Ta potrawa to jeden z elementów kulinarnej mapy Podhala. Chrupiący i aromatyczny placek ziemniaczany pokryty gulaszem bez trudu przygotujesz w domowym zaciszu. Jak zrobić tę potrawę? Odkryj nasz sposób!

Gulasz z jelenia
Jak przygotować mięso jelenia? Wypróbuj przepis Okrasy na gulasz z pysznym purée!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem
Jak smakują grzyby z dorszem? Wypróbuj przepis Karola na zupę z podgrzybków i przekonaj się sam!

Kołocz śląski
Kołocz to tradycyjna propozycja prosto ze Śląska. Podczas uroczystości weselnych symbolizuje obfitość. W Twojej kuchni z pewnością będzie obfitością smaku i radości, którą niesie ze sobą jedzenie tego pysznego ciasta!

Strucla makowo-orzechowa
Strucla na cieście drożdżowym wypełniona słodką masą z maku, orzechów, miodu i rodzynek. Smakowity sposób na makowiec!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa z pieczonych warzyw
Zupa z pieczonych warzyw to nietypowa potrawa o wyjątkowym smaku. Pieczenie wydobywa z warzyw wszystko to, co najlepsze. Spróbujcie przygotować nasz pyszny krem na bazie pieczonych warzyw, a na pewno zagości na stałe w waszym jadłospisie!

Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami
Idealne danie, które zjedzą wszyscy domownicy? Quiche bez mięsa, z dodatkiem aromatycznego sera feta i podsmażonych warzyw! Przygotuj je i przekonaj się, jak świetnie smakuje.

Sernik czekoladowy
Pyszny przepis na sernik o czekoladowym smaku według przepisu Pawła Małeckiego!