Potrawka z kurczaka z pieczarkami i oliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Potrawka z kurczaka może smakować i wyglądać wyjątkowo. A wszystko za sprawą kompozycji przypraw z lekką nutą azjatycką i dodatku świeżych warzyw!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY UDKA I WARZYWA
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Udka kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy udka od strony skóry na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. W moździerzu ucieramy ziarna kolendry z kminem. Na oleju po smażeniu udek podsmażamy cebulę, czosnek, utartą kolendrę z kminem, dodajemy laski cynamonu. Zawartość patelni przekładamy do udek. Jeśli jest taka potrzeba, dolewamy oleju na patelnię. Smażymy pieczarki doprawione solą. Przesmażone dodajemy do udek.
GOTUJEMY SOS POMIDOROWY
Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, dolewamy taką samą ilość wody i wrzucamy masło pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotujemy kilka minut, kiedy masło się rozpuści, a sos zgęstnieje, dodajemy go również do udek. Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
DODAJEMY DO POTRAWKI OLIWKI I CYTRYNĘ
Do sosu dodajemy oliwki. Cytrynę kroimy w cząstki. 3 cząstki dodajemy do potrawki i dusimy kolejne 10 minut. Natkę pietruszki grubo siekamy. Na duży półmisek wykładamy kurczaka, polewamy sosem. Dodajemy świeże cząstki cytryny i posypujemy pietruszką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1868,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
311,4 kcal
Tłuszcz
28 g
Węglowodany
15 g
Błonnik
3,8 g
Białko
3,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
Przepyszny smażony karp z wyjątkową sałatką ziemniaczaną, który będzie idealnym daniem na obiad dla całej rodziny. Sprawdź, jak szybko można go przygotować!

Bezglutenowe pierniki
Choinki, gwiazdki, ludziki – bez względu na to, jaki kształt nadasz bezglutenowym pierniczkom według przepisu Kingi, zachwycisz bliskich ich korzennym smakiem!

2 sposoby na kaczkę i mandarynki
Prawie identyczne składniki i dwa dania o innym smaku? To możliwe!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową
Inspirowany kuchnią Włoch przysmak w wydaniu naszego cukiernika – pyszne ciasteczka z orzechami i konfiturą.

Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
Masz ochotę na deser? Wypróbuj mus cytrynowy z galaretką pomarańczową i cytrynową kruszonką według Pawła Małeckiego!

Maślane rogaliki
Sięgnij po przepis Pawła na maślane rogaliki i ciesz się prostotą domowych wypieków. Smakują i pachną wybornie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino to doskonały deser dla miłośników kawowych smaków. Delikatny, wilgotny biszkopt w połączeniu z kremem śmietankowym i kawowym tworzą wyjątkową kompozycję, która zachwyca swoją lekkością. To ciasto idealne na spotkania przy filiżance kawy, ale równie dobrze sprawdzi się na inne okazje. Zrób je razem z nami!

Bagietki czosnkowe
Czy jest coś bardziej kuszącego niż aromatyczna, chrupiąca bagietka czosnkowa, która pachnie świeżo upieczonym pieczywem i ziołami? To prosta przekąska, która potrafi skraść serce już od pierwszego kęsa. Zrób ją razem z nami!

Daktylowe praliny
Idealny przepis na prezent! Przygotuj daktylowe praliny z nadzieniem orzechowym, oblane chrupiącą czekoladą!