Kalafior słodko-kwaśny • przepis • składniki • przygotowanie
Kalafior? Tym razem mu się upiecze! Wypróbuj przepis Darii na pieczony kalafior z sosem słodko-kwaśnym!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY KALAFIOR
Kalafior dzielimy na różyczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem i oprószamy mąką. Pieczemy 40 minut w temperaturze 220°C.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Czosnek przeciskamy przez praskę do rondelka. Dodajemy resztę składników sosu (poza mąką), mieszamy i podgrzewamy, aż zgęstnieje.
PODAJEMY KALAFIOR Z SOSEM
Gotowy sos przelewamy do miseczek. Posypujemy z wierzchu drobno posiekaną szalotką i miętą. Podajemy z upieczonym kalafiorem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
897,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
224,4 kcal
Tłuszcz
7,8 g
Węglowodany
35,5 g
Błonnik
6,1 g
Białko
6,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Masło czosnkowe
Masło czosnkowe to aromatyczny dodatek, który potrafi wzbogacić smak wielu potraw, nadając im wyjątkowego charakteru i niesamowitego zapachu. Intensywny smak czosnku w połączeniu z kremowym masłem stanowi doskonałą bazę do różnych kulinarnych eksperymentów. Takie masło jest niezwykle proste w przygotowaniu, dlatego warto przyrządzić je samemu w domu.

Monogram cake
Szukasz przepisu na wyjątkowy tort? Chcesz spersonalizować wypiek, by uczcić szczególną okazję dla bliskiej ci osoby? Przygotuj monogram cake według przepisu Pawła Małeckiego!

Wiosenny kopiec kreta bez pieczenia
Nowa, wiosenna wersja kopca kreta! Wystarczy kilka chwil, aby ten pyszny i kolorowy deser trafił na stół. Koniecznie sprawdź, jak łatwo go przygotować.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Farinata z cukinią i włoskimi wędlinami
Klasyczny placek z ciecierzycy w stylu kuchni włoskiej, czyli farinata! Podana z cukinią, parmeńską szynką i salami będzie idealną przekąską na każde spotkanie ze znajomymi lub rodziną.

Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami
Aromatyczne mięso, słodkie jabłka i pożywna kasza. Treściwe, pełne aromatów danie inspirowane kuchnią staropolską.

Gruszki z grilla nadziewane konfiturą malinowo-żurawinową
Grillowane owoce? Tak! Upieczone na ruszcie gruszki w towarzystwie słodkiej konfitury smakują wybornie. Spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pancakes szpinakowe z owocami i syropem
Zobacz, jak ze szpinaku, mleka sojowego, płatków owsianych i kilku innych dodatków powstają wegańskie pancakes! Przygotuj je razem z Kingą Paruzel.

Śniadaniowy bowl z grejpfrutem
Napój migdałowy i płatki owsiane to podstawa pożywnego bowla Darii. Dodaj do niego owoce i orzechy, by zacząć dzień pełnowartościowym posiłkiem!

Caponata – przepis
Przekąska warzywna na ciepło lub zimno – idealna na kanapki lub grzanki! Wypróbuj przepis Kingi na caponatę inspirowaną kuchnią sycylijską!