Kasza gryczana z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Kasza gryczana z warzywami to rewelacyjny pomysł na pełnowartościowy, a jednocześnie lekki posiłek. W naszym przepisie łączymy delikatnie orzechowy smak kaszy z chrupiącą marchewką, intensywnym jarmużem i innymi pysznymi dodatkami, które sprawiają, że danie zachwyca bogactwem smaków. Zrób kaszę gryczaną z warzywami z naszego przepisu i daj się porwać jej smakowi!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ
Kaszę płuczemy pod bieżąca wodą, a następnie przekładamy do rondla. Gotujemy przez 15 minut z ½ łyżeczki soli pod przykryciem. Po ugotowaniu lekko ją studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy. Marchew obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i 3 łyżki oliwy. Podsmażamy przez 8 minut, mieszając co jakiś czas. Pod koniec smażenia dodajemy zioła prowansalskie.
PRZYGOTOWUJEMY JARMUŻ
Jarmuż myjemy i osuszamy. Drobno go siekamy i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy przez chwilę, aby zmiękł.
DODAJEMY KASZĘ
Na patelnię wrzucamy kaszę. Mieszamy.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Doprawiamy kaszę i warzywa chili oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dodajemy pieprz, resztę soli oraz drobno posiekaną drobno natkę pietruszki. Mieszamy i ściągamy z kuchenki. Tak przygotowana kasza jest gotowa do jedzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
864,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
288,1 kcal
Tłuszcz
11,8 g
Węglowodany
39,6 g
Błonnik
7,6 g
Białko
8,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Faszerowana dynia piżmowa
Faszerowana dynia – to efektowne i łatwe w przygotowaniu danie. Będziesz pod jego wrażeniem!

Sałatka z mixem sałat, owocami i francuskim serem
Aromatyczna, świeża, pełna ziół i różnorodnych smaków – sałatka z serem pavé, owocami i sosem na bazie octu balsamicznego sprawi, że zakochasz się w kuchni francuskiej! Wypróbuj przepis Karola!

Bostock z rabarbarem
Przepyszny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa, inspirowany kuchnią w stylu francuskim. Wypróbuj ten przepis na wyjątkowe słodkie śniadanie lub idealną przekąskę na piknik!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak hoisin z makaronem udon
Fantastyczny makaron w stylu azjatyckim z kurczakiem, świeżymi warzywami i wyjątkowym sosem. Sprawdź, jakie to proste i pyszne!

Babka na parze
Idealny pomysł na wilgotną, czekoladowo-waniliową babkę na Wielkanoc, którą przygotujesz… na parze! W dodatku dzięki termorobotowi MC Smart zajmie Ci to niezwykle mało czasu i nie będzie wymagać brudzenia wielu naczyń.

Śniadaniowe burrito z jajecznicą
Dobry dzień zaczyna się od dobrego śniadania! Odkryj nowy sposób na podanie jajecznicy, przygotowując proste i pyszne śniadaniowe burrito pełne warzyw.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Indyk z cukinią i grzybami z woka
Sznycel indyczy może być również podstawą dania azjatyckiego. Zobacz, jak je przygotować!

Amerykańskie śniadanie: bacon pancakes i apple pie smoothie
Słodkie i słone smaki w odsłonie inspirowanej Ameryką polecają się na tematyczne śniadanie! Przygotuj puszyste pancakes i podaj je z pożywnym koktajlem o smaku szarlotki.

Pieczone burgery z indyka
Karol Okrasa podpowiada, jak przygotować domowy fast food – burgery z indyka z dodatkiem ciecierzycy i suszonych pomidorów.