Kawowe lody z nektarynką • przepis • składniki • przygotowanie
Kompozycja idealna dla kawoszy i łasuchów – pyszne lody o wyrazistym smaku kawy oraz zaskakującej nucie owocowej!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZIARNA KAWY TŁUCZEMY
w moździerzu na duże kawałki.
MLEKO I ŚMIETANĘ
zagotowujemy, dodajemy kawę i odstawiamy pod przykryciem na 15-20 minut.
PRZELEWAMY PRZEZ SITO
i ponownie podgrzewamy.
ŻÓŁTKO I CUKIER
ubijamy na krem.
DOLEWAMY POWOLI GORĄCĄ
śmietanę z kawą, mieszając.
MISKĘ UMIESZCZAMY W
gorącej kąpieli wodnej i ubijamy ok. 7 MINUT, AŻ: masa lekko zgęstnieje.
WYJMUJEMY Z KĄPIELI
wodnej i studzimy, od czasu do czasu mieszając.
NEKTARYNKĘ MYJEMY, PESTKĘ
wyjmujemy, miąższ kroimy w drobną kostkę.
DODAJEMY DO LODOWEJ
masy i wstawiamy w płytkiej misce na min. 4 GODZINY DO: zamrażarki, mieszając podczas mrożenia od czasu do czasu widelcem, aby rozkruszyć kryształki lodu. LODY PORCJUJEMY NA: kulki.
WSKAZÓWKA
LODY MOŻEMY: również zamrozić w maszynie do lodów zgodnie z instrukcją załączoną do urządzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1348,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
337,2 kcal
Tłuszcz
18,9 g
Węglowodany
37,2 g
Błonnik
6,5 g
Białko
6,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bułeczki angielskie z konfiturą
Na drugie śniadanie przygotuj pyszne maślane bułeczki według przepisu Pawła Małeckiego. Szczegóły znajdziesz na stronie Kuchni Lidla.

Sałatka z grillowanych owoców
Szukasz przepisu na lekki i pyszny deser, w sam raz na lato? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na sałatkę z grillowanych owoców!

Kleik ryżowy z jabłkiem
Deser przygotowywany na wiele sposobów przez babcie i mamy – kleik ryżowy z cynamonem i tartym jabłkiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mrożony jogurt czekoladowy z ciastkami
Jogurt na śniadanie? Tak! Spróbuj mrożonego z ciastkami i truskawkami.

Sycylijski makaron z kalafiorem
Wyśmienita pasta, w której dominuje smak kalafiora, ale wyczujesz w niej również słodycz rodzynek i chrupkość orzeszków piniowych. Idealna dla całej rodziny! Sprawdź, jak smakuje kalafior w tym wydaniu.

Dorsz z pesto limonkowym i pieczoną cykorią
Wyszukany pomysł na rybę – filet z dorsza podany z duszoną cykorią oraz aromatycznym pesto na bazie pistacji i parmezanu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tortilla z Chorizo i serem Manchego
Lubisz ostre, wyraziste potrawy? Przygotuj tortillę z pikantnym salami chorizo, młodymi ziemniakami i serem manchego.

Zupa solferino
Zupa Solferino, znana także jako pomidorówka w stylu włoskim, to wykwintne danie, które zachwyca bogactwem smaków i aromatów. Zupa ta charakteryzuje się intensywnym, świeżym smakiem pomidorów, wzbogaconym o aromatyczne zioła i inne ciekawe dodatki. Tradycyjnie podawana z groszkiem ptysiowym lub grzankami, zupa Solferino jest idealnym wyborem na lekki, ale sycący posiłek.

Tortilla de patatas z warzywami
Ten hiszpański omlet z ziemniakami i warzywami podasz na ciepło jako szybki obiad lub na zimno – jako przekąskę! Sprawdź, która wersja smakuje najlepiej!