Kisiel gryczany z sosem miodowo-cytrynowym • przepis • składniki • przygotowanie
Sięgnij do zapomnianych tradycji prawdziwie polskiej kuchni! Niech wśród świątecznych potraw pojawi się kresowy kisiel gryczany z miodowo-cytrynowym sosem.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRAŻYMY MĄKĘ
Mąkę gryczaną wsypujemy do zimnego garnka. Garnek ustawiamy na gazie i prażymy mąkę, co jakiś czas mieszając, by nabrała rumianego koloru i orzechowego smaku. Uważamy, by nie przypalić mąki.
GOTUJEMY KISIEL
Podprażoną mąkę stopniowo zalewamy wodą, cały czas energicznie mieszając zawartość garnka za pomocą rózgi kuchennej. Wodę dolewamy do momentu, w którym uzyskamy konsystencję gęstego kisielu pozbawionego grudek. Cały czas podgrzewamy kisiel. Pod koniec doprawiamy białym pieprzem.
PODSMAŻAMY KISIEL GRYCZANY
Zestalony kisiel gryczany wyjmujemy z naczynia. Nierówne brzegi masy odcinamy, całość kroimy w paski, a następnie w kostkę o wymiarach ok. 2 x 2 cm.
PODAJEMY KISIEL GRYCZANY NA SŁODKO
Drugą połowę kostek pozostawiamy na patelni. Dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści, dodajemy miód, skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Podgrzewamy chwilę, mieszając. Kisiel przekładamy na talerz i polewamy z wierzchu maślano-cytrynowym sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1190,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
595,4 kcal
Tłuszcz
16,8 g
Węglowodany
98 g
Błonnik
13,4 g
Białko
13,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Komosa ryżowa z warzywami na ciepło
Komosa ryżowa i miks warzyw tworzą razem pożywne i szybkie do przygotowania danie. Nie masz pomysłu na rodzinny obiad lub ciepły posiłek do pracy? Skorzystaj z naszej propozycji!

Wiosenny dżem truskawkowy
Naleśniki, gofry, słodkie kanapki… słoiczek domowego dżemu zawsze warto mieć pod ręką, by podać bliskim coś pysznego. Przygotuj go z truskawek i ciesz się smakiem lata przez cały rok!

Gravlax z tartymi buraczkami
Gravlax, czyli łosoś peklowany w soli i cukrze, a także… buraczkach! To wyjątkowe połączenie, które zachwyci niejedno podniebienie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Hiszpańskie albondigas
Pożywne i smaczne danie w hiszpańskim stylu – albondigas. To wyśmienite klopsiki w przepysznym sosie, pełne aromatycznych dodatków, z mielonego mięsa, kiełbasy chorizo, z dodatkiem wyrazistych przypraw, a wszystko to z pomidorową nutą.

Cordon bleu po hiszpańsku z sałatką
Cordon bleu inspirowany kuchnią hiszpańską czyli roladki z piersi kurczaka z serem manchego i salami chorizo, podawane ze smakowitą sałatką.

Pieczony łosoś z komosą ryżową i świeżymi warzywami
Kolorowo, pożywnie i smacznie – te wszystkie cechy łączy w sobie bowl przygotowany przez Kingę i jej gościnię. Zobacz, jak łatwo możesz go przygotować w swojej kuchni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka z pstrągiem z rzodkiewką i rzeżuchą
Kanapka z pstrągiem sprawdzi się zarówno jako lunch do pracy, jak i piknikowa przekąska!

Grillowane jabłka z kruszonką i lodami
Pieczone jabłka, które smakują jak szarlotka i które można przyrządzić w grillu? Jak najbardziej! To pyszny i prosty deser, który zajmie o wiele mniej czasu niż upieczenie tradycyjnej szarlotki.

Potrawka z kurczaka
To danie jest ponadczasowe. Wykorzystaj składniki z bulionu, by przygotować delikatnego kurczaka z warzywami w aksamitnym sosie. Nic się nie marnuje, a całość smakuje obłędnie!