Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli • przepis • składniki • przygotowanie
Szybkie i łatwe w wykonaniu danie obiadowe – gulasz z chorizo i ciecierzycą w tortilli!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY KIEŁBASKĘ W PLASTRY
Chorizo kroimy w plastry szerokości około 0,5 cm. Dymkę bez szczypiorku kroimy w kostkę, siekamy ząbek czosnku. Chorizo smażymy na złoty kolor na patelni, dodajemy dymkę i czosnek, delikatnie szklimy. Zalewamy wytrawnym czerwonym winem i gotujemy, aż wino odparuje do 1/3 objętości. Dodajemy pomidory pelati. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy, aż całość zgęstnieje. Na koniec dodajemy ciecierzycę i posiekaną natkę pietruszki.
DO POKROJONYCH POMIDORÓW DODAJEMY
CZOSNEK, DYMKĘ I STARTY SER: Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy posiekany ząbek czosnku, drugą dymkę wraz ze szczypiorkiem oraz starty ser manchego. Doprawiamy oliwą z oliwek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1990,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
497,6 kcal
Tłuszcz
28,6 g
Węglowodany
29,9 g
Błonnik
20,9 g
Białko
20,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Croquetas z purée ziemniaczanym i chorizo
Lubisz eksperymentować? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj odmieniony przepis na croquetas w stylu hiszpańskim! Z dodatkiem purée ziemniaczanego i chorizo będą idealną przekąską na każdą imprezę i nie tylko.

Gazpacho z pomidorów malinowych
Sycące, zimne i aromatyczne – właśnie takie gazpacho przygotujecie według przepisu Karola. Jedyne, czego nie ostudzi, to apetyt na więcej!

Tapas – kanapki w stylu hiszpańskim na 3 sposoby
Wywodzące się z Kraju Basków małe grillowane kanapeczki z różnorodnymi dodatkami to świetny pomysł na wytrawną przekąskę. Wypróbuj wersję z chorizo, krewetkami i serem manchego. To szybki, prosty i pyszny przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
Naleśniki na śniadanie? Spróbuj ich w nowej formie – pieczonej! Zachwycą Cię puszystością i delikatnością!

Przepiórka w musztardzie i pomarańczach
Sposób na wystawny obiad – przepiórki w marynacie sojowo-musztardowej podane z bagietką i plastrami świeżej pomarańczy.

Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym
Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cytrusowa sałatka z krewetek i awokado – poznaj najlepszy przepis
Szukasz czegoś lekkiego i orzeźwiającego? Przygotuj cytrusową sałatkę z krewetkami. Jest idealna na kolację we dwoje.

Gofry owsiane
Gofry z płatków owsianych? Z przepisem Kingi i pomocą termorobota MC Smart to możliwe! Wypróbuj ten przepis i rozsmakuj się w chrupiących i ciepłych śniadaniach na słodko.

Zupa krem z rukoli i kalafiora
Delikatny smak kremowej zupy z kalafiora warto wzmocnić dodatkiem w postaci pikantnych liści rukoli.