Koktajl z krewetek • przepis • składniki • przygotowanie
Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza! Zobacz, jak przygotować z nich koktajl z awokado i grejpfrutem.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KREWETKI
Majonez łączymy z keczupem. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
KROIMY OWOCE
Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę i pozbawiamy je skóry. Miąższ kroimy w kostkę. Grejpfruta obieramy i wycinamy filety oraz wyciskamy sok. Krewetki doprawiamy sokiem z grejpfruta i limonki.
UKŁADAMY WARSTWY KOKTAJLU
Sałatę myjemy i wrzucamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą. Mieszamy. Do krewetek dodajemy sos i też dokładnie mieszamy. W kieliszkach układamy sałatę, następnie krewetki i awokado. Dekorujemy filetami grejpfruta oraz listkami świeżej bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
919,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
229,9 kcal
Tłuszcz
16,9 g
Węglowodany
13,8 g
Błonnik
4,3 g
Białko
4,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bruschetta z awokado i krewetkami na ostro
Masz ochotę na szybką i aromatyczną przekąskę? Wypróbuj bruschettę, na której królują krewetki i awokado!

Pak choi z jajkiem i wędzonym łososiem
Zobacz, jak przygotować kapustę pak choi! Grillowana lub gotowana z dodatkiem jaj i wędzonego łososia zachwyci każdego amatora azjatyckiej kuchni!

Kolorowe wrapy z falafelami
Łatwy, smaczny i przyjemny! Właśnie taki jest przepis Kingi na delikatne i pożywne wrapy z falafelami! Bądźcie gotowi na kulinarne cuda po połączeniu buraczanej tortilli z falafelem, warzywami i hummusem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym
Dorada to pyszna ryba, która zasługuje na odpowiednią marynatę przed grillowaniem. Możesz też jej użyć do innych ryb...

Gorąca lemoniada
Pyszny, rozgrzewający napój herbaciany bogaty w witaminę C i wyjątkową miodową słodycz – najlepszy w chłodne dni!

Pasta jajeczna z awokado
Świeża, wiosenna, bogata w warzywa i tradycyjna – taka jest pasta kanapkowa, którą przygotujesz według przepisu Karola, nie tylko na wielkanocne śniadanie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sos czosnkowy
Dla wielu osób sos czosnkowy jest obowiązkowym dodatkiem do pizzy, zapiekanki czy burgerów. Mieszanka wyrazistego w smaku i aromacie czosnku i jogurtu lub innego dodatku białkowego znana jest od wielu wieków i chętnie używana jako dodatek do dań w kuchni wielu kultur. Poznaj wszystkie możliwe warianty przyrządzenia pysznego, aromatycznego sosu czosnkowego!

Chlebki naan z gorgonzolą i figami
Chlebki naan z figami to danie, które nie tylko idealnie prezentuje się na stole, ale przede wszystkim doskonale smakuje! Przygotuj je na wieczór z bliskimi, a z pewnością zrobią furorę!

Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
Kruche ciasto, nadzienie rabarbarowo-truskawkowe i chrupiąca beza. Paweł Małecki wie, jak przygotować iście wiosenny deser!