Kolorowe rolady naleśnikowe • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne danie dla wszystkich członków rodziny! Kolorowe rolady naleśnikowe to pomysł Kingi na słodkie naleśniki bez dodatku cukru, za to z dużą ilością owoców, które trafią w gust także najmłodszych.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI
Mąkę i sól przesiewamy do dużej miski. Następnie dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i niewielką część mleka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Po połączeniu składników dodajemy pozostałe mleko i roztopione wcześniej masło i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na minimum 15 minut.
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Naleśniki smażymy na patelni z nieprzywierającą powłoką na złoty kolor z obu stron. Studzimy je do temperatury pokojowej.
PRZYGOTOWUJEMY KREM WANILIOWY
Śmietankę delikatnie ubijamy, aby stała się puszysta, ale nie sztywna. Następnie dodajemy ser mascarpone, ekstrakt waniliowy i 1 łyżkę syropu z agawy. Tak przygotowany krem dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
SKŁADAMY NALEŚNIKI
Trzy naleśniki układamy obok siebie tak, aby delikatnie na siebie nachodziły. Na środek, zostawiając samo ciasto naleśnikowe z każdej strony, nakładamy krem waniliowy i borówki i polewamy całość drugą łyżką syropu z agawy. Suche części naleśników składamy do środka tak, aby przykryły krem. Tak przygotowane naleśniki zawijamy w rulon, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez minimum 1 godzinę.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI
Szpinak blendujemy z odrobiną mleka na gładką masę. Mąkę i sól przesiewamy do dużej miski. Następnie dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i niewielką część mleka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Po połączeniu składników dodajemy pozostałe mleko, roztopione wcześniej masło i zblendowany szpinak i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na minimum 15 minut.
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Naleśniki smażymy na patelni z nieprzywierającą powłoką. Studzimy je do temperatury pokojowej.
PRZYGOTOWUJEMY KREM I MANGO
Śmietankę ubijamy na sztywno i dokładnie mieszamy z wiórkami kokosowymi. Mango obieramy i kroimy na kawałki o boku ok. 1 cm.
SKŁADAMY NALEŚNIKI
Trzy naleśniki układamy obok siebie tak, aby delikatnie na siebie nachodziły. Na środek, zostawiając samo ciasto naleśnikowe z każdej strony, nakładamy krem kokosowy i mango. Suche części naleśników składamy do środka tak, aby przykryły krem. Tak przygotowane naleśniki zawijamy w rulon, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez minimum 1 godzinę.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI
Mąkę, kakao i sól przesiewamy do dużej miski. Następnie dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy i niewielką część mleka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Po połączeniu składników dodajemy pozostałe mleko i roztopione wcześniej masło i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na minimum 15 minut.
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Naleśniki smażymy na patelni z nieprzywierającą powłoką. Studzimy je do temperatury pokojowej.
PRZYGOTOWUJEMY KREM CTRYNOWY
Śmietankę delikatnie ubijamy, aby stała się puszysta, ale nie sztywna. Następnie dodajemy ricottę, syrop z agawy, skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy, za pomocą trzepaczki, aby uniknąć powstania grudek.
SKŁADAMY NALEŚNIKI
Trzy naleśniki układamy obok siebie tak, aby delikatnie na siebie nachodziły. Na środek, zostawiając samo ciasto naleśnikowe z każdej strony, nakładamy krem cytrynowy i maliny. Suche części naleśników składamy do środka tak, aby przykryły krem. Tak przygotowane naleśniki zawijamy w rulon, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez minimum 1 godzinę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7258,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
604,9 kcal
Tłuszcz
38,7 g
Węglowodany
48,9 g
Błonnik
17,3 g
Białko
17,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Papryczki nadziewane serem
Papryczki nadziewane serkiem to przekąska, która zachwyci każdego miłośnika tapasów. Idealnie sprawdzą się na imprezach, rodzinnych spotkaniach czy jako szybki i efektowny dodatek do obiadu. Odkryj nasz przepis na pyszne papryczki nadziewane serkiem!

Parmigiana z bakłażanem i ziemniakami
Przygotuj danie inspirowane jednym z najbardziej popularnych dań neapolitańskich! Zapiekane bakłażany z dodatkiem ziemniaków, sera i oczywiście pomidorów!

Wegetariańskie chili z batatami
Chili może smakować równie pysznie bez mięsnych dodatków. Skosztuj lżejszej wersji chili, idealnej na ciepłe, rodzinne wieczory.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szaszłyki z grzybami i cukinią w marynacie czosnkowej
Oryginalny pomysł na grilla, który oczaruje nie tylko jaroszy: szaszłyki z pieczarek i cukinii przyprawione rozmarynem.

Korzenny kompot ze śliwek – przepis
Śliwki to wspaniały materiał na pyszny kompot. Taki domowy, pachnący cynamonem i goździkami. Wypróbuj nasz przepis.

Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem
Kasza jaglana może być również doskonałą podstawą sałatki. Z dodatkiem pieczonej papryki i marynowanych grzybów smakuje doskonale.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Żeberka w kapuście
Szukasz pomysłu na dobry obiad? Mało co może równać się smakowi tradycyjnych żeberek pieczonych w kapuście kiszonej. Ta potrawa to prawdziwy rarytas, a jej przygotowanie wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie tego dania, każdy z nich pozwalający na wydobycie z tego połączenia wszystkiego, co najlepsze.

Faworki z piekarnika
Faworki z piekarnika to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych, smażonych w głębokim tłuszczu chrustów. Dzięki pieczeniu faworki zyskują na lekkości i delikatności, a ich przygotowanie jest prostsze i mniej czasochłonne. Odkryjcie jak je przygotować!

Dacquoise kakaowo-orzechowe
Deser obowiązkowy dla amatorów ciasteczek bezowych! W połączeniu ze słodkim kremem i orzechami smakuje doskonale!