Kujawski drożdżowy placek maślany • przepis • składniki • przygotowanie
Pomysł na klasyczne, drożdżowe ciasto, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Pachnące, puszyste, rumiane, doskonałe!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 35
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO DROŻDŻE MIESZAMY
z 2 łyżeczkami cukru do momentu, aż drożdże zrobią się płynne.
MLEKO DELIKATNIE PODGRZEWAMY
i łączymy z drożdżami.
DO DUŻEJ MISKI
przesiewamy mąkę, robimy w niej zagłębienie i wlewamy do niego mleko z drożdżami.
DELIKATNIE MIESZAMY I
odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.
UBIJAMY JAJKA Z
pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym.
DO WYROŚNIĘTEGO CIASTA
dodajemy jajka z cukrem, szczyptę soli oraz roztopione masło.
WYRABIAMY DO MOMENTU,
aż masa zacznie odklejać się od dłoni.
POSYPUJEMY CIASTO NIEWIELKĄ
ilością mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
WYROŚNIĘTE CIASTO ZAGNIATAMY,
rozwałkowujemy i wykładamy nim wcześniej posmarowaną oraz oprószoną mąką blaszkę o wymiarach 45x35cm.
FORMĘ Z CIASTEM
chłodzimy w lodówce około 15 minut.
OBEJRZYJ TRIK, JAK
prawidłowo przygotować rozczyn.
MASŁO Z CUKREM
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 10-12 minut.
KRUSZONKA MAŚLANA MASŁO
zagniatamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dosypując mąkę.
MASĘ DELIKATNIE WYRABIAMY
palcami, aż powstanie kruszonka.
SCHŁODZONE CIASTO SMARUJEMY
równomiernie masłem z cukrem, odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
CIASTO OBFICIE POSYPUJEMY
kruszonką i pieczemy w temp.
180 °C (TERMOOBIEG)
lub 190-200 °C (bez teermoobiegu) przez 30-35 minut, do zrumienienia się kruszonki na złoty kolor. STUDZIMY.:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6110,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
509,2 kcal
Tłuszcz
22,3 g
Węglowodany
69 g
Błonnik
7,9 g
Białko
7,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
Królik, suszone pomidory i wątróbka. Obok takiej kompozycji nie można przejść obojętnie, dlatego koniecznie wypróbuj przepis Karola!

Papilotki z łososiem z porami, gruszkami i serem pleśniowym
Lubisz łączyć smaki w nieoczywisty sposób? Przygotuj papilotki z łososiem i delektuj się wyrafinowanym daniem.

Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną
Chcesz przygotować szybką ucztę niespodziankę na Dzień Ojca? Wykorzystaj przepis Karola na idealne steki z grilla podane z warzywną salsą i świeżą sałatką!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kremówki
Poznaj przepis Pawła Małeckiego na wyjątkowo puszyste i jednocześnie kruche kremówki! Doskonałe na każdą okazję!

Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
Wiadomo, że kaczka lubi się z gruszkami. A czy Ty polubisz ten przepis? Przygotuj, to się przekonasz!

Czereśnie z prażonymi orzechami oblane czekoladą
Owocowe skarby lata w słodkiej i eleganckiej odsłonie przygotujesz dzięki przepisowi Pawła. Sprawdź, jaką niespodziankę kryją jego czereśnie w czekoladzie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zraz wieprzowy na dziko z młodą kapustą i ziemniakami purée
Zainspiruj się kuchnią staropolską i przygotuj schab z młodą kapustą według propozycji Grzegorza Russaka.

Tarta z truskawkami i kremem budyniowym
Krucha, pełna delikatnego kremu budyniowego i obłożona świeżymi truskawkami – taka jest idealna tarta autorstwa Pawła! Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że kruche ciasto nie jest tak straszne, jak mogłoby się wydawać.

Kulebiak z karpiem i kapustą
Duży pieczony pieróg z ciasta francuskiego wypełniony rybnym farszem z dodatkiem grzybów i kiszonej kapusty.