Łatwa saltimbocca z kurczaka • przepis • składniki • przygotowanie
Soczysty filet zapieczony z szynką szwarcwaldzką i żółtym serem. Popularna potrawa inspirowana kuchnią Włoch w drobiowym wydaniu.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WYKAŁACZKI PAPIER
do pieczenia rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) lub 200 stopni C (góra-dół) Kurczak Każdą pierś kroimy pod skosem na 3 plastry (każdy o szerokości do 1,5 cm), doprawiamy tylko z jednej strony solą i pieprzem.
ZĄBEK CZOSNKU KROIMY
w cienkie plastry.
NA KAŻDYM KAWAŁKU
piersi układamy 1-2 plastry czosnku, po 1 listku szałwii, przykrywamy połową plastra szynki szwarcwaldzkiej, spinamy całość wykałaczką.
KASZA DO GARNKA
wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy rozgnieciony 1 ząbek czosnku i 4 listki szałwii.
GDY CZOSNEK SIĘ
lekko zeszkli, dodajemy suchą kaszę jęczmienną. CAŁOŚĆ MIESZAMY I: prażymy.
DOPRAWIAMY MAŁĄ ILOŚCIĄ
białego wina.
SOLIMY, PIEPRZYMY I
podlewamy wodą (proporcje kaszy do wody: 1-1, 1-1, 2), przykrywamy i zmniejszamy ogień na 15-20 minut, po czym mieszamy widelcem i dodajemy pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. MIESZAMY.
PRZYGOTOWANIE NA ROZGRZANY
na patelni olej, kładziemy kurczaka szynką do dołu.
DOPRAWIAMY DOTĄD NIEDOPRAWIONĄ
stronę mięsa solą i pieprzem. SMAŻYMY. PRZEWRACAMY NA DRUGĄ: stronę.
OBSMAŻONE PIERSI KŁADZIEMY
na blaszkę wyłożoną pergaminem.
ODSTAWIAMY WSZYSTKO NA
chwilę na bok.
Z MIĘSA WYCIĄGAMY
wykałaczki.
NA KURCZAKA NAKŁADAMY
plastry sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na ok 5 minut.
SOS CEBULĘ I
paprykę kroimy w kostkę, czosnek siekamy.
CAŁOŚĆ PRZESMAŻAMY NA
patelni, dodajemy małą ilość białego wina.
GDY WINO W
całości odparuje, dodajemy kwaśną śmietanę 18% i mieszamy.
CZEKAMY, AŻ SOS
się zagotuje.
DODAJEMY CAŁE KAPARY
i niewielką ilość wody.
JAK PODAWAĆ KASZĘ
wykładamy na talerz, dodajemy sos, na to wszystko wykładamy saltimboccę. DOPRAWIAMY ODROBINĄ MIELONEGO: pieprzu.
DEKORUJEMY 2 LISTKAMI
szałwii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4320,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1080 kcal
Tłuszcz
34,7 g
Węglowodany
85,6 g
Błonnik
17,5 g
Białko
67,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Placuszki z kurczaka i szynki
To jedno z tych dań, które lubią dzieci. Sprawia to delikatne mięso z kurczaka oraz pyszny sos z dodatkiem pistacji.

Sałatka z kaczką, pistacjami i pomarańczą
Jak przygotować mięso z kaczki, by pozostało soczyste? Usmaż je według wskazówek zawartych w przepisie i połącz z pysznymi dodatkami, by stworzyć prostą, elegancką sałatkę!

Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym
Ryba doskonale komponuje się z cytrusami. Spróbuj makaronu z dorszem w sosie pomarańczowym z szafranem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Quesadilla ze szpinakiem i serem halloumi oraz pikantnym sosem
Co wyróżnia to danie? Prostota oraz to, że smakuje każdemu! Idealnie sprawdzi się na imprezie lub jako danie typu lunch box.

Tortilla z kurczakiem i salsą z pieczonej papryki
Pszenne placki z pikantnym nadzieniem, a do tego sałata i wyrazisty sos. Obiad w meksykańskim stylu, który zrobisz w kilka chwil!

Lekka sałatka z brązowym ryżem
Lekka sałatka, która pasuje na każdą okazję? Znamy taką! Koniecznie wypróbuj ten przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szarlotka z bezą
Masz ochotę na aromatyczną szarlotkę z delikatną, chrupiącą bezą na wierzchu? Nasz przepis z pewnością Ci się spodoba! Połączenie słodkich jabłek, kruchego ciasta i puszystej bezy, które razem tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia. Zrób to pyszne ciasto wraz z nami!

Ciasto z batatów i mango
Upieczone bataty, mango i orzeźwiający krem limonkowy – przygotuj ciasto z charakterem!

Ogórki faszerowane rybą i ryżem
Sprawdź łatwy przepis na szybki obiad. Ogórki faszerowane rybą i ryżem, duszone w sosie ogórkowo-szalotkowym!