Makaron z pesto szpinakowym • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatny makaron z domowym pesto szpinakowym to idealne połączenie zdrowych składników i wspaniałego smaku. Aromatyczne pesto z dodatkiem bazylii, cytryny i parmezanu podbije każde podniebienie!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
BLENDUJEMY SKŁADNIKI
Do misy termorobota MC Smart dodajemy orzeszki, tarty ser parmiggiano reggiano i obrane ząbki czosnku. Blendujemy składniki,używając programu „miksowanie na piure” / czas: 2 minuty / obroty: 8. Co około 30 sekund przerywamy program, aby zebrać składniki ze ścianek szpatułką.
DODAJEMY ZIELONE SKŁADNIKI I PRZYPRAWY
Do misy dodajemy umyty szpinak, liście bazylii, płatki chili, sól (1 łyżeczka) oraz sok z cytryny. Rozdrabniamy całość, do uzyskania gładkiej masy,używając programu „miksowanie na piure” / czas: 4 minuty / obroty: 8. Podczas blendowania stopniowo dodajemy kostki lodu oraz oliwę z oliwek.
GOTUJEMY MAKARON
W międzyczasie gotujemy makaron tagliatelle, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
ŁĄCZYMY PESTO Z MAKARONEM
Ugotowany makaron mieszamy z przygotowanym pesto i od razu podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3326 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
831,5 kcal
Tłuszcz
49,9 g
Węglowodany
76,5 g
Błonnik
0,8 g
Białko
20,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pizza xxl
Idealne ciasto, delikatna mozzarella, złocisty ser gouda, świeża cukinia, pachnąca bazylia... Taka powinna być pizza!

Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką
Popularne danie w stylu włoskim, przyrządzone z plastrów mięsa, szynki parmeńskiej i aromatycznej szałwii, a do tego pyszne dodatki.

Roladki z bakłażana
Masa twarogowa, szynka serrano i ser mozzarella w warzywnej roladce to ciekawy sposób na wykorzystanie bakłażana.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kompot z suszonych owoców
Wypróbuj sprawdzony przepis na świąteczny kompot z suszonych owoców i aromatycznych przypraw!

„Podwodne” rogaliki migdałowe
Sprawdź pomysł Pawła na przygotowanie wyjątkowo puszystych i zaskakująco smacznych rogalików, ciekawą „wodną” metodą!

Kaszotto z młodą kapustą
Szukasz pomysłu na wykorzystanie kaszy pęczak? Wypróbuj prosty przepis Karola na kaszotto z młodą kapustą i aromatycznymi przyprawami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z fasolki szparagowej i fety
Pyszne połączenie sera feta z delikatną fasolką szparagową i pomidorami w towarzystwie wyrazistego sosu winegret.

Jednogarnkowy makaron z indykiem
Sycący obiad dla miłośników past w stylu włoskim: prosty jednogarnkowy makaron z indykiem. Sprawdź, jak szybko i prosto przygotujesz go dzięki temu przepisowi!

Buraczki z chili
Buraczki w ostrej marynacie świetnie sprawdzą się w roli dodatku do klasycznego obiadu. Zobacz, jak łatwo je przygotować – niech Twoja spiżarnia zapełni się samym dobrem!